Husk meg
Brukernavn
Passord

Jan Fuglset

Bilde av Jan Fuglset
Posisjon Angrep
Alder 79 år (01.10.1945)
Fødested Molde
Nasjonalitet NO Norge
Andre klubber Molde FK (1962-67). I tiden etter FFK: Molde FK (1973-77, 1979-81)

Biografi


I FFK 1967-72

Moldenseren Jan Fuglset hamret inn mål i sin tid i Molde og FFK, og ligger stadig på 6. plass over tidens toppscorere i eliteserien.

Fuglset var bare 16 år da han debuterte på A-laget til Molde FK. MFK spilte den gang i 3. divisjon, og selv om Fuglset ble der i fem sesonger, maktet ikke laget å rykke opp.  

Sommeren 1967 flyttet han til Østfold for å begynne på lærerskolen i Halden. I Halden var det ikke mye toppfotball å snakke om, så spissen valgte å  prøve seg i FFK. Det skulle vise seg å bli starten på en fantastisk karriere.

FFK var i ferd med å gjennomgå et generasjonsskifte. Arne Pedersen ga seg etter å ha avgjort NM-finalen i 1966. Per Mosgaard og Roar Johansen gjorde det samme året etter, og i 1968 valgte radarparet Per ”Snæbbus” Kristoffersen og Bjørn Borgen å takke av.

Moro med fotball. Tom Zachariassen (til venstre), Arve Heie,
Bjørn Drillestad og Jan Fuglset. Foto: ukjent

Men Jan Fuglset sto klar til å plukke opp hansken og skulle snart vise seg å være en angrepsspiller utenom det vanlige. Spissfenomenet debuterte mot Vålerengen, og åtte minutter ut i andre omgang fikk han virkelig vist seg fram. Jan driblet elegant to VIF-forsvarere, og fra 18 meter smelte han ballen i mål. Målet var dessverre ikke nok, FFK tapte 2-3.

Kvartfinalen i 1968 ble spilt mot Jan Fuglsets gamle klubb Molde FK. På motsatt banehalvdel sto Jans lillebror Tor. Tor Fuglset sørget for 1-0 til Molde, men det var storebror Jan som skulle bli den store helten ved å score 4-3 like før slutt. I semifinalen ble det derimot 1-4 for Lyn.

Jan Fuglset i kjent stil. Foto: FFK

På FFK ble Fuglset tidlig den sentrale angrepsspilleren, og han ble klubbens toppscorer i 1968 med ti mål. Yngre søsken hermer gjerne etter sine eldre, og i 1969 flyttet lillebror Tor nedover og meldte overgang til FFK. Sammen med Thor Spydevold og Arve Heie dannet brødrene Fuglset en fryktet angrepsrekke.  I 1969 spilte laget seg fram til cupfinalen mot Strømsgodset. Etter 2-2 i den første kampen måtte det omkamp til. Her var drammenserne best og vant 5-3 i den mest målrike NM-finalen noensinne. Jan Fuglset sørget for scoringer i begge kampene.

 I de neste sesongene markerte Fuglset seg som en av toppseriens mest pålitelige målgjørere. 1970-sesongen ble derimot preget av dårlige resultater og intern uro. Før en kamp mot Ham/Kam ble han satt ut av laget.

- Jeg er lei hele FFK. Neste år flytter jeg til Oslo hvis jeg kommer inn på Idrettshøyskolen
, sa Jan til en Osloavis.

Åge Johansen, Jan Fuglset, Terje Høili og Bjørge Sandhaug.
Foto: FFK

Slik gikk det ikke. Fuglset ble i Fredrikstad, og nok en gang ble han FFKs toppscorer, denne gangen med seks mål. I 1971 leverte han en kjempesesong og ble 1. divisjons toppscorer med 17 mål. Lillebror Tor hadde nå meldt overgang til Lyn, og i den andre serieomgangen møttes FFK og Lyn på Stadion. Tor ble fullstendig stilt i skyggen av storebroren som spilte en praktkamp. FFK leverte årsbeste og vant 3-2.

"Jan Fuglset og hans lagkamerater fant vårformen som ved et trylleslag. [...] PS: Hvorfor ikke ta ut Jan Fuglset som innbytter på presselaget etter at Tom Henriksen, Strømsgodset meldte forfall...?"
, meldte Dagbladet som skrudde kamp-pila på topp.

I den siste seriekampen mot Frigg scoret Fuglset fem mål. FFK havnet til slutt på 4. plass, kun to poeng bak seriemester Rosenborg. I tillegg ble det NM-sølv etter finaletap for de suverene trønderne.

Jan Fuglset debutert på A-landslaget i 17. juni 1970 da Norge slo Finland 2-0 i Bergen. Etter dette ble han et fast innslag i Norges angrepsrekke. I perioden 1970-72 spilte han 17 landskamper og scoret seks mål.

Den siste landskampen som FFK-spiller ble en heller selsom opplevelse. Nederland vant 9-0 i Rotterdam 1. november 1972. Ved Norges eneste corner gikk ballen bak mål. FFKs keeper Per Haftorsen voktet det norske målet og hadde åpenbart nok å gjøre. Det skulle gå ni år før en FFK-spiller igjen spilte med flagget på brystet.

Etter å ha blitt FFKs toppscorer for tredje gang på rad i 1972 (12 mål) og sørget for at laget tok sølv i serien, reiste Fuglset tilbake til Molde i 1973. Tapet av toppscoreren skulle vise seg å bli skjebnesvangert. For første gang i klubbens historie rykket FFK ned fra landets øverste liga.

Molde var derimot på vei oppover. Siden Jan Fuglset reiste i 1967 hadde laget rykket opp i 2. divisjon. Tilbake i moderklubben måtte Fuglset, sammen med Harry Hestad og Torkild Brakstad overta lagledelsen etter at treneren Joe Hooley hadde trukket seg tidlig i sesongen. Til tross for trenertrøbbelet vant MFK sin avdeling suverent og rykket opp til 1. divisjon. Året etter var ikke laget snauere enn at de kjempet om seriegull, men de måtte til slutt nøye seg med sølv. Sammen med Hestad og Odd Berg sørget Jan Fuglset for 40 av klubbens mål i løpet av sesongen.

Brødrene Tor (til høyre) og Jan Fuglset fikk flere landskamper sammen på begynnelsen av 70-tallet.

FFK på sin side rykket opp fra 2. divisjon etter kvalikkamper mot Eidsvold Turn og Bodø/Glimt, og i 1975 møttes lagene i 1. divisjon for første gang.

I 1975 og -76 holdt Fuglset stilen på et Molde-lag som gjennomførte to middels sesonger, og i den siste av dem ble han igjen seriens toppscorer med 17 mål. I siste serieomgang sørget han for hele seks scoringer mot Strømsgodset, en tangering av Odd Iversens toppserierekord. FFK på sin side led fortsatt under tapet av en måltyv og rykket ned på ny i 1976.

Etter at en god Molde-sesong i 1977 hadde blitt belønnet med seriebronse, valgte Fuglset å gi seg. Året etter startet han opp som trener i Clausenengen. Bare halvveis inn i sesongen var han imidlertid tilbake i Molde-drakten for å redde klubben fra nedrykk. Det lyktes ikke, men i 1979 bidro han til å få klubben opp igjen, etter seier i kvalifiseringen.

I 1981 var Fuglsets lange karriere som aktiv over, og året etter overtok han i stedet som trener for et ungt og nyopprykket Molde-lag. I serien endte det ustabile laget på sisteplass, men til gjengjeld presterte laget klubbens beste cupinnsats til da. I kvartfinalen, der Fuglset gjorde et kort comeback på banen på grunn av skader, ble Fredrikstad beseiret etter ekstraomganger, og i semifinalen ble Viking slått  i Stavanger. På Ullevål spilte laget godt, men måtte gi tapt for et mer rutinert Brann.

Sesongen etter fikk Fuglset laget opp i toppdivisjonen igjen, før han trakk seg sommeren 1984, etter et 1-6-tap for Moss. Deretter varte det helt til 1992 før Fuglset var tilbake i klubbens trenerteam. Året etter hadde han igjen eneansvaret, fram til Åge Hareide gjorde comeback som hovedtrener på høsten.

Som spiller huskes Fuglset først og fremst som en effektiv avslutter, og lagde til sammen 110 mål i toppserien, 52 av disse i FFK. Han hadde et meget godt skudd, og var en superb frisparkeksekutør. Med en kombinasjon av slepen teknikk og godt blikk for spillet framsto han også en konstruktiv spiller som ofte bidro i angrepsoppbyggingen, og var flink til å slå åpnende pasninger.

Jan Fuglset har fortsatt varme følelser for FFK.

- Jeg hadde mange fine år i Fredrikstad. Det var der jeg fikk fart på karrieren min. Jo, jeg har mange gode minner fra tiden i FFK
, fortalte Fuglset til Fredriksstad Blad noen år tilbake.

Jan Fuglsets meritter:
17 A-landskamper i FFK (1970-72)
3 A-landskamper i Molde (1974)
6 landslagsmål, alle i FFK
2 U-landskamper i FFK (1969)
4 europacupkamper (1967, 72)
1 europacupmål (1967)
Cupfinalist 1969, 71
2 cupfinalemål (1969)
93 eliteseriekamper (1967-72) i FFK
116 eliteseriekamper i Molde (1974-78, 80, 82)
52 i eliteseriemål i FFK (1967-72)
57 i eliteseriemål i Molde
Toppscorer i eliteserien 1971 (FFK) og 1976 (Molde)

Les mer om Jan Fuglset:
NFF
Sportskontoret
Wikipedia

Oppdatert: 9. juni 2009

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

06/10/2024 22:02 | 2001f914