Gjestende supportere » Fredrikstad by
Fredrikstad by
Velkommen til Fredrikstad; Østfolds hjerte, lunge og hovedstad. Fredrikstads befolkning og FFKs supportere er kjent for å være en gjestmild gjeng. Fra Fredrikstad Stadion håper vi dere vender tomhendte hjem, men ellers håper vi dere får et fint opphold i vår store, lille by.
OM FREDRIKSTAD
Fredrikstad ble grunnlagt i 1567 av den bartekledde Frederik II, konge av Danmark-Norge. Allerede i 1016 hadde Olav Den Hellige grunnlagt Borg (Sarpsborg i dag) ved Sarpsfossen, men dette visste seg snart å være en tabbe. Man kan ikke seile oppover en foss. Da Sarpsborg brant ned i 1567 fikk man endelig muligheten til å bøte på skaden. Byen ble flyttet noen kilometer sørover, til munningen av Glomma. Dette viste seg å være en ideel beliggenhet.
Det første som lignet på bybebyggelse er det som i dag er kjent som Gamlebyen, på motsatt side av Glomma i forhold til dagens bysentrum. For å beskytte byen fra sarpinger, svensker, gnomer og andre lurendreiere, bygget man både festninger, fort og vollgraver. Mye av dette kan sees den dag i dag.
Alt var lutter glede i noen hundre år. Tordenskiold brukte Fredrikstad som marinebase for sin kamp mot svenskene, og innenfor bymurene drev folk med sitt. Blant annet slavedrift. Slaver som ikke oppførte seg ble pisket og brennmerket.
Idyllen varte frem til 1814 da svenskene kom og okkuperte byen. Kommandanten i Gamlebyen var heldigvis en pinglefant og ga opp uten kamp. Gamlebyen ble derfor skånet for store krigshandlinger.
Det bodde ikke mer enn et par tusen mennesker i byen rundt 1800, men da det i 1860 ble tillatt for gud og hvermansen å drive sagbruk, opplevde byen en eksplosiv utvikling. Folk strømmet til fra fjern og nær, og fra 1845 til 1910 ble byens befolkning firedoblet. Nye sag- og teglbruk dukket opp som paddehatter på begge sider av Glomma, og Fredrikstad fikk snart sitt kallenavn - Plankebyen.
Etter hvert tok skipsindustri over som byens primærnæring. Fredrikstad Mekaniske Verksted – FMV – ble grunnlagt i 1870 og ble snart byens største og viktigste arbeidsplass. ”Værste” ble nedlagt i 1987, og det gamle verftsområdet huser i dag blant annet deler av Høyskolen i Østfold og ikke minst nye Fredrikstad Stadion.
Det var fryd og gammen gjennom store deler av 1900-tallet. Byen ble ikke nevneverdig rammet av kamphandlinger under den andre verdenskrig. Tyskerne trivdes så godt hos de sympatiske østfoldingene at de bygget et fort på Kjøkøy ved innseilingen til byen. Fortet er i dag et museum.
Da AS Norge slumpet over en god dose olje ute i Nordsjøen ble det brått ikke behov for de tradisjonelle industrinæringene Fredrikstad til nå hadde vært så avhengig av. Arbeidsløsheten økte, og byen gikk inn i en tung depresjon. Da FMV la inn årene i 1987, lå Østfolds hovedstad nede med brukket rygg.
Men det årnær sæ i Fredrikstad. På 1990-tallet ble informasjonsteknologi er kjent ord for de fleste, og Fredrikstad kastet seg på bølgen. Nye firmaer, som Kråkerøybaserte ASK, ble raskt suksessbedrifter, og folk fant arbeid i næringer man tidligere aldri hadde hørt om.
For å bli kvitt restene av mindreverdighetskomplekset slukte Fredrikstad i 1994 de omkringliggende kommunene Borge, Onsøy, Rolvsøy og Kråkerøy. Nye, store Fredrikstad var brått Norges sjette største kommune. Per i dag bor det i overkant av 71.000 mennesker i kommunen.
Kulturlivet i Fredrikstad var lenge en traurig affære for spesielt interesserte, men med suksessen til filmskaper Harald Zwart og opprettelsen av produksjonsselskapet Mediaparken AS, har Fredrikstad for alvor markert seg som en filmby. Det skal dog nevnes at den foreløpig største suksessen er Lange Flate Ballær-filmene om seks kællær fra, ja nettopp, Fredrikstad.
Av: Martin Henriksen.
Publisert 16. mai 2008 kl 20:00.
Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net
Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net
06/10/2024 22:02 | 2001f914