Historikk » 2010 - » 2010 – Opprykk etter kvalifiseringsfest
2010 – Opprykk etter kvalifiseringsfest
Sportssjef: Joacim Jonsson
Styreleder FFK klubb: Svein Johannessen
Styreleder FFK Sport AS: Bjørn Harald Borg
Daglig leder: Per Erik Jacobsen
Hovedtrener: Tom Freddy Aune
Assistenttrener: Trond Amundsen
Toppscorer: Celso Borges (14)
Fredrikstad var en by i sjokk og FFK et lag i oppløsning etter nedrykket. En håndfull personer fikk jobben med å få skuta på rett kjøl, og etter knallharde kutt og en rotete fotballsesong kunne laget feie gjennom kvalifiseringen og nok en gang kalle seg et eliteserielag.
Nye koster
Men veien dit var lang og kronglete. Allerede 17. desember 2009 valgte klubbstyret å stille sine plasser til disposisjon. Grunnen var den vedvarende striden med styret i FFK Sport AS. Samme dag ble følgende pressemelding lagt ut på klubbens hjemmesider:
”Klubbstyret har i lengre tid prøvd å få til en konstruktiv og god dialog med styret i FFK Sport AS. Vi har dessverre ikke lykkes med dette.
[...]
Derfor har et samlet klubbstyre besluttet å stille plassene sine til disposisjon i håp om at det kan skape ro i klubben, og at man således kan stille best mulig rustet til fremtidige utfordringer.”
Pressemeldingen var signert et samlet klubbstyre.
Ved det ekstraordinære årsmøtet 4. januar var det duket for en gammel kjenning. Svein Johannessen satt som FFKs leder i flere perioder på 80-tallet, og som nyvalgt styreleder fikk han nå den formidable oppgaven med å rydde opp i FFK-rotet. Med seg i styret fikk ”Kosten” blant andre de tidligere FFK-profilene Jan Rafn og Terje Jensen.
Farvel til Henriksen
Samme dag som FFK holdt sitt ekstraordinære årsmøte meldte TV2 at Tom Nordlies dager i FFK trolig gikk mot slutten.
Pressen rapporterte stadig om en hovedtrener som ikke hadde tillit innad i spillergruppen. I tillegg gjorde maktkampen med administrerende direktør Runar Henriksen det klart at det kun var et tidspørsmål før Nordlie ble FFK-historie. Brevet som ble publisert i FB 29. desember 2009, hvor Henriksen ba det gamle klubbstyret om fullmakt til å sparke Nordlie, hadde gjort samarbeidsklimaet iskaldt.
Men det var Henriksen som forsvant ut stadionportene først. Allerede i november 2009 hadde Plankehaugen krevd hans avgang, og 15. januar 2010 valgte den upopulære direktøren å trekke seg. FFKs hjemmeside meldte følgende:
”FFK Sport AS og Runar W. Henriksen er enige om at sistnevnte fratrer sin stilling i dag. Dette for å avlaste klubbens økonomi.
Partene er enige om å bevare taushet om fratredelsesavtalens innhold.
Fredrikstad 15.1.2010
Arvid Vestvik
Styreleder FFK Sport AS”
Selv om økonomiske årsaker ble brukt som argument for avtredelsen, var det trolig den sterke misnøyen med Henriksen i og rundt FFK-miljøet som gjorde at han ikke kunne fortsette.
- Fredrikstad FK skriver på sin hjemmeside at FFK Sport AS og Henriksen er enige om at direktøren fratrer sin stilling for å avlaste klubbens økonomi. VG Nett vet imidlertid at Henriksen har fått sparken i FFK, meldte VG Nett 15. januar.
Til tross for at Runar Henriksen var borte økte presset på hovdtrener Tom Nordlie, og det ble etter hvert klart at klubben ønsket å få til et møte for å diskutere en sluttavtale.
Nordlie følger etter
Allerede 14. januar - dagen før Henriksen gikk av som administrerende direktør - ønsket FFK å gjennomføre møtet for første gang. Tom Nordlies advokat, John Christian Elden, skulle gjentatte ganger ha bedt om å utsette det uunngåelige møtet, noe som ble imøtekommet av FFK.
Torsdag 28. januar innkalte klubben til pressekonferanse hvor det ble gjort kjent at FFK hadde kommet fram til en sluttavtale med Tom Nordlie og hans assistent Arne Kristian Hanssen. Samtidig ble følgende pressemelding lagt ut på klubbens hjemmesider:
”Hovedtrener Tom Nordlie og assistenttrener Arne Kristian Hanssen har i dag fratrådt sine stillinger i Fredrikstad Fotballklubb. Dette for å avlaste klubbens økonomi.
FFK presiserer at trenerteamet har gjort et godt og solid arbeid i klubben og at fratredelsen ikke er begrunnet i annet enn klubbens økonomiske forhold.
FFK beklager at brevet fra tidligere direktør Runar Henriksen har kommet ut i pressen. FFK stiller seg ikke bak de påstander og beskydlinger mot trenerteamet som femkommer i brevet.”
Pressemeldingen var undertegnet styreleder Svein Johannessen, Tom Nordlie og Arne Kristian Hanssen, og etter kun fem måneder var den omstridte Nordlie ferdig i plankebyen.
Trolig ble prisen for FFK å kvitte seg med Nordlie, Arne Kristian Hanssen og Runar Henriksen rundt fem millioner kroner, penger som blant annet ble frigjort etter salget av Dominic Adiyiah til AC Milan.
Svein Johannessen benyttet også pressekonferansen til å ta et oppgjør med det han mente var utro tjenere i FFK-systemet. Etter bare fire uker som styreleder var han sjokkert over hvor mye informasjon som ble lekket til pressen.
- Det er et problem. Vi må få slutt på dette, ellers råtner vi innvendig, forklarte Johannessen.
For å få en stopp på lekkasjene hadde låsene på Stadion nå blitt byttet ut. I tillegg hadde man satt ut falske rykter.
- Det har vært et par falske nyheter som kom ut i pressen. Jeg vet hvem det kom fra og jeg skal lære dem hvordan de skal oppføre seg.
Tom Nordlie hevdet på sin side at uvedkommende hadde tatt seg inn på PC-en på hans kontor.
- Når du har skrudd av pc-en og lukket døra, så er det ikke hyggelig at den dagen etter er slått på. Da er noe galt og det må ryddes opp i dette syklubbgreiene, sa den avtroppende treneren som mistenkte at Se & Hør hadde fått tak i en kopi av kontrakten hans med FFK.
Nok en gang rykket Tom Freddy Aune frem fra sin assistentrolle, og 19. mars skrev han under en kontrakt som FFKs hovedtrener ut 2012.
For å styrke trenerteamet ytterligere ble Trond Amundsen ansatt 18. mai. Amundsen hadde tidligere trent blant annet Løv-Ham og Kongsvinger, og nå gikk han inn som assistenttrener for A-laget i tillegg til å bli FFKs toppspillerutvikler. Tom Freddy Aune var med i ansettelsesprosessen, og hovedtreneren gikk med på en lønnsreduksjon for å få Amundsen på plass.
Som en del av klubbens nye struktur ble Per Erik Jacobsen, tidligere controller i klubben, ansatt som FFKs daglige leder i slutten av februar. Noen fremtredende rolle ønsket derimot ikke Jacobsen å ha:
– Jeg trives med en anonym tilværelse jeg, og vil nok være så anonym som mulig i forhold til media i hvert fall. Jeg tror det er viktig og riktig at jeg konsentrerer meg om de utfordringene vi står overfor når det gjelder økonomi og organisasjon, fortalte Jacobsen til Fredriksstad Blad.
Omtrent samtidig ble Bjørn Harald Borg valgt inn som styreleder i FFK Sport AS.
Tynn og ung stall
En lang rekke spillere forlot FFK etter nedrykket, og den økonomisk pressede klubben hadde ikke råd til å forlenge kontraktene til sine tidligere godt betalte bosmannspillere. Totalt elleve spillere fra A-stallen var borte da 2010-sesongen tok til, bl.a. Raymond Kvisvik, Abgar Barsom, Ardian Gashi, Éverton og Gardar Jóhannsson.
For å spe på en tynn stall ble juniorspillerene Simen Rafn (sønn av styremedlem og tidligere FFK-profil Jan Rafn), Jonas Becken og Odillon Kashama hentet opp i A-stallen i løpet av vinteren. Av disse var det kun førstnevnte som for alvor markerte seg i løpet av sesongen.
Nye bekjentskaper var også den tidligere Ham-Kam-keeperen Jon Masalin som kom gratis til FFK som bosmanspiller, og Trosviks stortalent Dino Mulac.
De innledende treningskampene viste at det først og fremst var defensivt FFK hadde problemer. I de fire første kampene, mot Sarpsborg 08, Alta, Kongsvinger og Lillestrøm, slapp laget inn over to mål i snitt.
Men etter hvert kom rødbuksene på rett spor, og i ukene før seriestart ble Lyn og Moss nedsablet med henholdsvis 5-1 og 5-0 i Østfoldhallen.
Bedring etter rotete start
FFK var ingen klar favoritt til å rykke rett opp igjen til eliteserien. Til det var stallen for tynn og økonomien for anstrengt.
Laget imponerte nok heller ingen i seriepremieren hjemme mot Alta 5. april, men selv om storspillet uteble, kjempet man seg til slutt til en komfortabel 3-0-seier.
Helgen etter gikk turen til Sarpsborg Stadion og revansjeoppgjør mot laget som hadde sendt FFK til Adeccoligaen året før. Men noen revansje ble det ikke, på ingen måte. Sarpsborg 08 var best i det meste, løp FFK i senk, og vant fortjent 3-0.
De neste kampene ble heller ikke noe å juble for. Etter uavgjort hjemme mot Mjøndalen og Bodø Glimt og borte mot Nybergsund var det klart at FFK på ingen måte kunne regne med å feie gjennom serien.
Men med 1-0 hjemme over Strømmen 9. mai løsnet det endelig. De to neste kampene endte også med seier, den siste med 5-2 etter en festforestilling mot Moss på Melløs.
Et arbeidsuhell hjemme mot Ranheim i starten av juli endte med tap 2-3, men FFK slo voldsomt tilbake. De neste fem seriekampene endte med seier. Ved halvspilt serie lå aristokraten på opprykksplass, to poeng bak Sogndal.
Lyn over ende
FFK, i likhet med en lang rekke norske klubber, slet med en vanskelig økonomisk situasjon i 2010, men ingen fikk merke konsekvensene hardere enn osloklubben FK Lyn. Den tradisjonsrike klubben hadde tidligere vært avhengig av ekstern hjelp for å overleve, men sommeren 2010 ble det klart at man trengte seks millioner kroner i frisk kapital for å sikre videre drift.
Det klarte Lyn aldri. 30. juni leverte klubben oppbudsbegjæringen hvor den slo seg selv konkurs. I følge VG manglet det da 1,5 millioner for å sikre videre drift ut sesongen. Dette var første gang en klubb på et så høyt nivå i Norge måte gå til et så drastisk skritt.
Det umiddelbare resultatet av konkursen var at samtlige av Lyns seriekamper i 2010 ble annullert og laget flyttet til sisteplass på tabellen med null poeng. Det innebar bl.a. at FFK ble fratatt de tre poengene de fikk etter å ha slått Lyn 2-1 på Bislett 25. april.
Folkets spiller
Nye ansikter var på plass da høstsesongen tok til. En av dem var den costarikanske høyrebacken Cristian Gamboa. 20-åringen hadde allerede spilt flere kamper for Costa Ricas A-landslag, og spilleren ble finansiert gjennom en innsamlingsaksjon i regi av klubben kalt ”Jeg er med”. Gamboa fikk dermed tilnavnet ”Folkets spiller”. Unggutten kom først på lån, men etter å ha imponert i løpet av høsten valgte FFK å kjøpe ham. Etter serieslutt signerte Cristian Gamboa en fireårskontrakt med FFK.
Andre nykommere var den islandske spissen Gunnar Heidar Thorvaldsson med fortid i bl.a. Vålerenga, og brasilianeren Gilmak Queiroz da Silva. Sistnevnte slo aldri til i FFK-trøya og returnerte til Brasil i september.
For å styrke midtbanen hentet FFK tilbake en gammel helt. Roger Risholt hadde vært en av klubbens viktigste spillere da klubben tok steget fra 2. divisjon til eliteserien, og nå ble han hentet fra Kongsvinger for nok en gang å hjelpe FFK til opprykk.
Samtidig ble Mattias Andersson og Wallace Fernando Pereira solgt til henholdsvis Odd Grenland og belgiske KAA Gent.
Tung høst
Moss, som hadde blitt ydmyket på eget gress i mai, var motstander i hjemmekampen 1. august. Til tross for et stort spillemessig overtak klarte FFK bare 1-1, og med det innledet laget en tung periode.
De neste syv kampene ga bare to seire, og 19. september nådde man virkelig bunnen borte mot Alta. FFK ledet 1-0 til pause, men finmarkingene slo tilbake mot meget svake østfoldinger og vant 2-1. For å gjøre en sørgelig dag helsvart ble Cristian Gamboa utvist rett før slutt mens Celso Borges presterte å bomme på straffe på overtid.
FFK reiste seg derimot og vant sine to neste kamper, men kom raskt ned på jorda igjen med 0-2 borte mot Sogndal 20. oktober. Seiren gjorde at sogningene, som hadde vært suverene hele sesongen, var klare for opprykk til eliteserien med tre seriekamper igjen å spille.
Sarpsborg hadde hatt en god høstsesong og etter hvert klatret helt opp i ryggen på FFK. Aristokraten hadde riktignok en lite overtak, men da laget bare klarte 2-2 borte mot Ranheim 24. oktober smatt sarpingene forbi og skjøv FFK ned på kvalifiseringsplass.
Med to kamper igjen klarte FFK aldri å svare. Sarpsborg 08 vant begge sine kamper, og kunne feire opprykk med 4-0 hjemme over Alta foran et fullsatt Sarpsborg Stadion. FFK på sin side fikk aldri den hjelpen de hadde ønsket, og etter hvert som resultatene fra Sarpsborg tikket inn var det et mer og mer resignert FFK-lag som avsluttet serien med en passe uinspirert 2-2-kamp borte mot Bryne.
Trygt gjennom første runde
FFK hadde havnet på tredjeplass i Adeccoligaen og måtte dermed ut i kvalifisering. Bare ordet i seg selv kunne få noen og enhver til å bite negler med tragedien i 2009 friskt i minne.
Lille Løv-Ham fra Bergen hadde overrasket alle ved å havne på fjerdeplass, og FFK var storfavoritter før ”semifinalen” på hjemmebane 12. november.
Og denne gangen klarte man å unngå en ny blemme. Løv-Ham startet riktignok i et forrykende tempo som rystet hjemmelaget, men etter hvert tok rødbuksene mer og mer over. 1-0 kom etter 38 minutter da Hans Erik Ramberg slo en smart stikker til Amin Askar som kom på løp på høyre kant. Han slo hardt inn foran mål der en våken Gunnar Heidar Thorvaldsson kunne bredside FFK i ledelsen.
Kun 4 528 tilskuere hadde møtt opp til denne skjebnekampen, men utover i andre omgang ble det virkelig liv blant de fremmøtte. I det 57. minutt fikk FFK frispark på høyresiden omtrent 30 meter fra Løv-Hams mål. Det skremte ikke Celso Borges som sendte ballen i en knallhard bue over en sjanseløs Løv-Ham-keeper. 2-0 med en kandidat til årets mål.
Gjestene klarte aldri å svare, og mens stemningen steg på tribunen kontrollerte FFK inn en grei seier. Etter kampen kunne FFK-gjengen puste lettet ut.
- Dette var en lettelse - ikke bare for meg, men det høres ut som publikummet her i dag føler det samme, sa trener Tom Freddy Aune til NRK rett etter kampslutt.
Hans Erik Ramberg hadde vært arkitekten bak 1-0-målet og var naturlig nok fornøyd.
- I fjor ble jeg satt ut av laget i kvalifikasjons-kampen mot Sarpsborg 08. Derfor var det morsomt å være med på dette i dag. Selv om det var tungt å spille utpå der i dag, er det nå bare en deilig følelse å få en seier og gå videre, fortalte ”Hansi” til Fredriksstad Blad.
Fotballfest da det gjaldt som mest
Hønefoss hadde hatt et tøft møte med eliteserien i sin første sesong, og til tross for flere sterke resultater havnet laget på kvalifiseringsplass. I den første kampen overbeviste ringerikingene på ingen måte, men kjempet seg til en 2-1-seier over Ranheim på AKA Arena etter ekstraomganger.
I Fredrikstad ble det mobilisert voldsomt før de to kampene mot Hønefoss. Det første oppgjøret ble spilt borte, og i dagene før kampen ble det klart at noe stort var på gang. Engasjementet til supporterne, som hadde ligget delvis brakk hele sesongen, var for alvor tilbake. Mange trakk paralleller til mobiliseringen før den legendariske bortekampen mot Lyn i 2006. Det var fotballfeber i plankebyen igjen.
Klokken 11.30 søndag 21. november rullet 17 busser fulle av feststemte FFK-supportere ut av Fredrikstad i retning Hønefoss. På veien fikk de følge av et ukjent antall privatbiler, og vel fremme på AKA Arena ble det klart for alle at østfoldingene var i stort flertall. Hønefoss’ hjemmebane var kledd i rødt og hvitt, og det gjallet FFK-sanger fra samtlige av arenaens tre (!) tribuner. Av de 2 885 tilskuerne ble det anslått at nærmere 2 000 var fra Fredrikstad.
FFK svarte på supporterinvasjonen med å gå rett i strupen på hjemmelaget. Allerede etter seks minutter kunne mannen for de store anledninger, Raio Piiroja, styre bortelaget i ledelsen etter et frispark fra Alex Valencia. Ti minutter senere snappet en meget frisk Amin Askar ballen fra en Hønefoss-forsvar og satte fart på høyrekanten. Ballen ble slått knallhardt inn foran mål der Celso Borges enkelt kunne skyte FFK opp i 2-0.
Hordene på tribunen trodde knapt det de så, men festen var så vidt i gang. Tre minutter etter smalt det igjen. Nok en gang satte Amin Askar fart, men denne gangen valgte han å gjøre alt selv. Mossingen utnyttet en håpløs tversoverpasning i Hønefoss-forsvaret, fosset framover og smalt ballen knallhardt i nettet bak en ikke alt for overbevisende Thomas Solvoll i Hønefoss-målet.
Hønefoss reduserte før pause og åpnet også friskt etter hvilen, men dette var FFKs store kveld. 75 minutter var spilt da Simen Rafn fant Alex Valencia med en smart stikker. Bergenseren stormet mot mål, dro av to motstandere og, nærmest stillestående, skrudde ballen i høyre kryss. En vanvittig scoring.
Resulatet sto seg kampen ut, og med 4-1 hadde FFK skaffet seg et fantastisk utgangspunkt før den avgjørende kampen på Fredrikstad Stadion.
Stemningen var rimelig høy i FFK-gjengen etter kampen.
- Du blir rørt. Da vi kjørte gjennom Råde i dag tidlig sto det supportere langs veien og blusset da vi kom. Stemningen i dag var magisk. De løftet oss frem, akkurat som de gjorde mot Løv Ham, sa FFK-trener Tom Freddy Aune til Fredriksstad Blad.
Alex Valencia var ikke noe mindre fornøyd:
- Jeg visste det ville komme noen busser oppover, men at de skulle være så fantastiske gjennom hele kampen - det er nesten rørende.
Styreleder Svein Johannessen hadde vært så nervøs at han ikke orket å se andre omgang. I stedet gikk han seg en tur bort rundt stadion.
- Jeg var nede ved fossen og sjekket om den var fryst til is jeg. Det var så nervepirrende. Men da jeg hørte det ble mål og jeg så noen som kom gående med Hønefoss-skjerf skjønte jeg at det hadde blitt fire, sa en rørt Johannessen til Fredriksstad Blad mens han lot gledestårene trille.
Drømmekveld i polarkulde
Tilskuertallet hadde naturlig nok falt fra 2009 til 2010. Ikke så rart, kamper mot Rosenborg og Vålerenga klinger bedre enn oppgjør mot Sandnes Ulf og Strømmen. Men opprykksfinalen på hjemmebane torsdag 25. november var kampen ”alle” skulle se.
Kampen var smått historisk. Aldri tidligere hadde det blitt spilt en obligatorisk klubbkamp i Norge så sent på året, noe som også preget forholdene. De 9 201 tilskuerne ble møtt av 10 kuldegrader, men det så ikke ut til at temperaturen la noen demper på stemningen.
Til tross for et godt utgangspunkt var det nok mange som fryktet at Hønefoss skulle sørge for spenning med noen tidlige scoringer. Og bortelaget var slett ikke ufarlige i starten av kampen. Men etter hvert overtok FFK mer og mer, og i løpet av tre magiske minutter sendte spillerne blåfrosne og avventende supportere til himmels.
39 minutter var spilt da Celso Borges dundret inn 1-0 bak en slepphendt Thomas Solvoll. Og jubelen hadde knapt lagt seg før Raio Piiroja gikk opp på tå og slo Solvoll i en duell. 2-0 og 6-1 sammenlagt.
I pausen ble supportersangen ”Fredrikstad skal rykke opp i år” byttet ut med ”Fredrikstad har rykka opp i dag”. Kulden var det ingen som tenkte på lenger. All tvil var feid til side: Fredrikstad Fotballklubb var et eliteserielag igjen. Det var bare å starte festen.
Og fest ble det. FFK fortsatte å kjøre kampen, og etter 54 smøg kampens store spiller, Celso Borges, seg fram og styrte ballen i mål etter at Amin Askar først hadde testet skuddfoten. Tolv minutter senere var Borges der igjen og headet et Gamboa-innlegg presist inn til 4-0.
På tribunen gikk bølgen, og stemningen var elektrisk. Selv den lille Hønefoss-delegasjon på bortetribunen ble med på festen. Med 0-4 i baken rullet de ut et banner med ”Vi støtter HBK uansett” og ble møtt med stående applaus fra hovedtribunen.
Til tross for flere store sjanser ble det ikke flere mål, og med 8-1 sammenlagt hadde FFK sikret opprykket på en overbevisende måte. Etter kampslutt ble lysene slukket på Stadion mens spillerne kom løpende ut på banen én etter én for å motta sin fortjente hyllest.
Celso Borges ble FFKs toppscorer i 2010 med 14 seriemål, og i pausen hadde han blitt kåret til årets FFK-spiller. Da dommeren blåste av kampen tok følelsen overhånd for den sympatiske costarikaneren som lot gledestårene trille.
- Det har vært et langt og tøft år. Alle har bidratt til at vi klarte dette. Trenerne, spillerne, supporterne, alle i klubben, til og med damene som har laget maten i kantina, sa en rørt Borges til Fredriksstad Blad.
Folkets spiller, Cristian Gamboa, som akkurat hadde skrevet under en fireårskontrakt med FFK etter at Petter Stordalen hadde lagt en halv million kroner på bordet, var et eneste stort glis.
- Jeg har ikke ord. Nå skal det feires!, jublet Gamboa til f-b.no.
Amin Askar hadde storspilt i kvalifiseringskampene og feiret opprykket med kebab i garderoben.
– Jeg har egentlig ikke rukket å tenke så mye enda, men det blir i alle fall en god fest, sa Askar mens han nøt sin opprykkskebab.
Ingen cupsuksess
Jubelen til slutt i serien altså, men cupen 2010 ble heller forglemmelig. Det var riktig nok fotballfest da Trosvik tok i mot FFK på Trosvikbanen 13. mai. Tiffarna bet godt fra seg foran 1 700 tilskuere, og FFK ledet bare 1-0 til pause. Etter hvilen ble derimot nivåforskjellen tydelig, og FFK vant til slutt 6-0.
De to neste kampene ble fartsfylte oppgjør borte mot Skeid og Strømmen, og endte med henholdvis 4-2 og 5-2 til FFK. I fjerde runde var det derimot slutt da Start kom på besøk på Stadion. FFK sløste med sjansene, og eliteserielaget fra Kristiansand sørget for kampens eneste scoring.
Berget fra konkurs – flere ganger
Trang økonomi var et stadig tilbakevendende tema i løpet av 2010. Nedrykket fra Tippeligaen førte til at budsjettet ble nesten halvert, til omtrent 50 millioner kroner.
Vinteren 2009/10 sto FFK i reell fare for å gå konkurs, og det ble nedsatt en gjeldsnemnd i regi av klubben. Så ille var utgangspunktet at for å sikre videre drift av klubben var man avhengige av at flere kreditorer avsto fra betydelige økonomiske krav samt at nye midler måtte skytes inn. Nemnda ble ledet av Bjørn Harald Borg, som i februar ble valgt som styreleder i FFK Sport AS.
18. januar la gjeldsnemnda fram sin skisse til refinansiering av Fredrikstad Fotballklubb Sport AS. Etter å ha kommet til enighet med en rekke av de største kreditorene med avskriving eller konvertering av krav på ca. 19 millioner kroner, konkluderte utvalget med at det var grunnlag for videre drift av FFK Sport AS. Det var imidlertid en klar forutsetning at det ble oppnådd akkord med de øvrige kreditorene.
Dette lyktes man med, og 29. januar presenterte gjeldsnemnda sin endelige rapport. Her kom det fram at FFK Sport AS hadde kommet til enighet med alle kreditorer som hadde krav på over 10.000,-. I tillegg til de 19 millionene hadde man nå fått ettergitt ytterligere 2,5 millioner i gjeld. Samtidig skjøt investorer inn ca. 11 millioner kroner i ny kapital.
FFK var reddet fra konkurs – for denne gang.
Etter opprykksfesten mot Hønefoss på Stadion 25. november var det en rørt Svein Johannessen som ble intervjuet på indre bane. Styrelederen takket både Værste og andre gode støttespillere.
– Det betyr enormt mye. For oss var det nesten et være- eller ikke-være.
For det var langt på vei Værste AS’ fortjeneste at FFK kom seg gjennom 2010-sesongen, noe som kom fram i Fredriksstad Blad 4. desember. Her skrev journalist Erik A. Pedersen at Værste hadde ytt ”livreddende nødhjelp gjennom hele sesongen”.
I følge Pedersen hadde Værste – eid av Fredrikstad Energiverk AS, Fredriksborg AS, Jofaz AS, Anja AS og Cowi AS - vært inne med snaut 20 millioner kroner i form av tilskudd og lån i 2010.
En av grunnene til uføret FFK hadde havnet i var sluttavtalene med direktør Runar Henriksen og trener Tom Nordlie. Dette gikk hardt utover likviditeten, og i august var klubbkassen tom. FFK hadde rett og slett ikke penger til løpende utgifter.
- Igjen ble Værste aktøren som reddet FFK. Fra august til opprykket blir sikret i november, tilførte Værste 8,9 millioner kroner i rene driftslån til FFK. Men det stoppet ikke der: Værste godtok også å ikke kreve inn kontraktsfestet Stadion-leie, til sammen fire millioner kroner i løpet av 2010, hevdet Pedersen.
Nødhjelpen fra Værste hadde gjort at FFK holdt hodet over vannet, men klubben hadde fortsatt store økonomiske utfordinger. FFK Sport AS skyldte mellom 20 og 25 millioner kroner til Værste, Fredrikstad Spillerinvest og banken Nordea, og Norges Fotballforbund stemplet FFK som «rødsone-klubb». Klubben måtte legge frem en egenkapitaloppbyggingsplan som sa at FFK skulle være i mål i 2013.
Paradoksalt nok var det en kjempefordel at FFK ikke rykket direkte opp men måtte ut i kvalifisering. Inntektene fra de ekstra kampene tilførte nemlig FFK millionbeløp.
- Dermed blir det lett å forstå hvorfor Svein Johannessen gråt på Hønefoss. Og hvorfor han takket Værste spesielt på Stadion. For opprykket hadde ikke vært mulig uten Værstes livredning, avsluttet Erik A. Pedersen.
Seriekamper, Adeccoligaen
05.04 FFK - Alta IF 3-0
11.04 Sarpsborg 08 - FFK 3-0
18.04 FFK - Mjøndalen IF 3-3
25.04 FK Lyn - FFK 1-2*
02.05 FFK - Bodø Glimt 0-0
05.05 Nybergsund IL-Trysil - FFK 0-0
09.05 FFK - Strømmen IF 1-0
16.05 FFK - Løv-Ham Fotball 1-0
24.05 Moss FK - FFK 2-5
04.07 FFK - Ranheim Fotball 2-3
11.07 Follo Fotball - FFK 1-2
14.07 FFK - Sogndal Fotball 2-0
18.07 FFK - Bryne FK 3-0
25.07 Tromsdalen Fotball - FFK 2-5
28.07 Sandnes Ulf - FFK 0-1
01.08 FFK - Moss FK 1-1
08.08 Strømmen IF - FFK 3-2
15.08 FFK - Sarpsborg 08 1-1
22.08 Mjøndalen IF - FFK 2-5
29.08 FFK - Follo Fotball 1-3
12.09 FFK - Nybergsund IL-Trysil 2-2
15.09 Bodø Glimt - FFK 1-2
19.09 Alta IF - FFK 2-1
26.09 Løv-Ham Fotball - FFK 0-1
03.10 FFK - Sandnes Ulf 3-1
20.10 Sogndal Fotball - FFK 2-0
24.10 Ranheim Fotball - FFK 2-2
31.10 FFK - Tromsdalen Fotball 2-1
07.11 Bryne FK - FFK 2-2
*Kampen ble senere slettet da Lyn gikk konkurs
FFK til kvalifisering etter tredjeplass med 50 poeng
Kvalifisering til Tippeligaen
Fredag 12. november - Fredrikstad Stadion
FFK - Løv-Ham Fotball 2-0 (1-0)
Tilskuere: 4.528
Dommer: Brage Sandmoen, Kjelsås IL
Mål: 1-0 (38) Gunnar Heidar Thorvaldsson, 2-0 (50) Celso Borges
Gult kort: Amin Askar, Celso Borges, FFK. Fredrik Haugen, Løv-Ham
FFK (4-4-2):
Jon Masalin, Joachim Thomassen, Cristian Gamboa, Raio Piiroja, Jan Tore Ophaug (67. Vidar Martinsen), Hans Erik Ramberg, Roger Risholt, Amin Askar, Simen Rafn, Celso Borges (73. Odilon Kashama), Gunnar Heidar Thorvaldsson (62. Alex Valencia)
Ubenyttede reserver:
Lasse Staw, Agim Shabani, Martin Elvestad, Dino Mulac
Løv-Ham Fotball (4-4-2):
Johan Thorbjørnsen, Bjørn Dahl, Bjarte Haugsdal, Karl Morten Eek, Paul Addo, Efe Ehiorobo, Matias Møvik (73. Alexander Solli), Erlend Storesund, Fredrik Haugen, Sindre Marøy (88. Trond Erik Asbjørnsen), Arve Walde
Ubenyttede reserver:
Harald Hjelseth Aksnes, Anders Næs, Mats Kaland
Søndag 21. november - AKA Arena
Hønefoss BK - FFK 1-4 (1-3)
Tilskuere: 2.885
Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger IL
Mål: 0-1 (6) Raio Piiroja, 0-2 (16) Celso Borges, 0-3 (19) Amin Askar, 1-3 (29) Kamal Saaliti, 1-4 (75) Alex Valencia
Gult kort: Christian Gamboa, Jon Masalin, FFK. Kamal Saaliti, Kristján Örn Sigurdsson, Hønefoss
Hønefoss BK (4-4-2):
Thomas Solvoll, Kristján Örn Sigurðsson, Frode Lafton, Erik Hagen, Benny Olsen (46. Madiou Konate), Kenneth Di Vita Jensen (73. Aleksandr Dmitrijev), Tor Øyvind Hovda, Umaru Bangura, Lennart Steffensen, Lars Lafton (30. Davy Claude Angan), Kamal Saaliti
Ubenyttede reserver:
Steve Clark, Kjetil Byfuglien, Leo Olsen, Paul Obiefule
FFK (4-4-2):
Jon Masalin, Cristian Gamboa, Vidar Martinsen, Raio Piiroja, Joachim Thomassen, Amin Askar, Hans Erik Ramberg, Roger Risholt, Alex Valencia, Celso Borges, Gunnar Heidar Thorvaldsson (63. Simen Rafn)
Ubenyttede reserver:
Lasse Staw, Agim Shabani, Jan Tore Ophaug, Martin Elvestad, Andreas Tegström, Odilon Kashama
Torsdag 25. november - Fredrikstad Stadion
FFK - Hønefoss BK 4-0 (2-0)
Tilskuere: 9.201
Dommer: Svein Oddvar Moen, Haugar
Mål: 1-0 (39) Celso Borges, 2-0 (42) Raio Piiroja, 3-0 (54) Celso Borges, 4-0 (66) Celso Borges
FFK (4-4-2):
Jon Masalin, Cristian Gamboa, Vidar Martinsen, Raio Piiroja, Joachim Thomassen (76. Agim Shabani), Amin Askar, Hans Erik Ramberg, Roger Risholt (62. Martin Elvestad), Alex Valencia, Celso Borges, Gunnar Heidar Thorvaldsson (66. Simen Rafn)
Ubenyttede reserver:
Lasse Staw, Jan Tore Ophaug, Dino Mulac, Odilon Kashama
Hønefoss BK (4-4-2):
Thomas Solvoll, Kristján Örn Sigurðsson (46. Leo Olsen), Tor Øyvind Hovda, Frode Lafton, Lennart Steffensen, Kenneth Di Vita Jensen, Aleksandr Dmitrijev, Umaru Bangura, Kamal Saaliti (58. Rune Bolseth), Madiou Konate, Davy Claude Angan (73. Kjetil Byfuglien)
Ubenyttede reserver:
Steve Clark, Lars Lafton, Paul Obiefule, Kevin Beugre
FFK rykket opp til Tippeligaen med 8-1 sammenlagt.
Cupkamper
13.05 Trosvik IF - FFK 0-6
20.05 Skeid Fotball - FFK 2-4
09.06 Strømmen IF - FFK 2-5
07.07 FFK - Start 0-1
Treningskamper
02.02 FFK - Sarpsborg 08 2-1 (Østfoldhallen)
06.02 FFK - Alta IF 2-2 (Østfoldhallen)
12.02 Fredrikstad - Kongsvinger IL 0-3 Østfoldhallen)
20.02 Lillestrøm SK - FFK 3-3 (LSK-hallen)
05.03 Hønefoss BK - FFK 1-0 (La Manga, Spania)
08.03 FFK - Bodø Glimt 2-0 (La Manga, Spania)
12.03 Sogndal Fotball - FFK 0-1 (La Manga, Spania)
19.03 Fredrikstad - Lyn 5-0 (Østfoldhallen)
28.03 FFK - Moss 5-1 (Østfoldhallen)
28.06 FFK - Helsingborg IF, Sverige 0-4 (Fredrikstad Stadion)
Spillere inn: Simen Rafn (20. januar – egen juniorstall), Jonas Becken (19. februar – egen juniorstall), Jon Masalin (9. mars – Ham-Kam), Dino Mulac (22. mars – Trosvik IF), Odilon Kashama (29. april – egen juniorstall), Fredrik Tervaniemi (19. mai – Nybergsund TIL), Gilmak Queiroz da Silva (14. juni – Fortaleza Esporte Clube, Brasil), Cristian Gamboa (9. juli - Municipal Liberia, Costa Rica), Lalawele Atakora (1. august - IFK Värnamo, Sverige – tilbake fra lån), Gunnar Heidar Thorvaldsson (29. august – Esbjerg fB, Danmark), Roger Risholt (31. august, Kongsvinger IL), Jørgen Horn (21. desember – Viking FK), Alexander Ruud Tveter (21. desember – Follo FK)
Spillere ut: Michael Trulsen (29. januar – Sarpsborg 08), Erik Mellevold Bråthen (8. mars - Rosenborg BK), Fredrik Tervaniemi (31. juni - Eidsvold Turn), Mattias Andersson (30. august – Odd Grenland), Wallace Fernando Pereira (31. august – KAA Gent, Belgia), Gilmak Queiroz da Silva (6. september - Fortaleza Esporte Clube, Brasil), Lalawele Atakora (28. november – ikke fornyet kontrakt), Andreas Tegström (13. desember – ikke fornyet kontrakt), Jonas Becken (13. desember – ikke fornyet kontrakt), Roger Risholt (13. desember – ikke fornyet kontrakt), Gunnar Heidar Thorvaldsson (13. desember – ikke fornyet kontrakt)
Av: Martin Henriksen.
Publisert 07. feb 2011 kl 18:00.
Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net
Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net
06/10/2024 22:02 | 2001f914