FC Lyn Oslo - FFK 1-2 (1-1)

365 dager siden sist: Endelig vant FFK borte!

Det var på dagen ett år siden FFK sist gang vant en kamp på bortebane i Tippeligaen. Det skjedde i Kristiansand i siste serierunde i fjor. Denne gang ble Lyn beseiret på Ullevaal Stadion, og det betyr at FFK definitivt har unngått direkte nedrykk. Etter at Mihaly Tóth sin 2-1-scoring viste seg å bli kampens siste, så kan FFK dårligst havne på kvalik. Og det skal i tillegg svært mye til for at det skjer...!
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 30. October 2006 - 01:14
Men FFK åpnet på ingen måte oppløftende på Ullevaal Stadion.

Knut Torbjørn Eggens overraskende valg ved å plassere Simen Brenne som spiss slo ikke spesielt godt an, og på midtbanen florerte feilpasningene som bidro til at Lyn fikk mange gode brudd i midtbanen som de tok godt vare på. Anført av Espen Hoff og ikke minst fotballvidunderet Edu, så kom Lyn til flere målsjanser og spilte klart best fotball innledningsvis. FFK så ikke ut til å trives i oktoberkulda og hadde store problemer med å holde ballen i laget i mer enn to-tre trekk.

Etter 20 minutter mente Terje Hauge - som hadde en svak dag på jobben - at Tamas Szekeres brukte ulovlige metoder da han taklet Edu like utenfor 16-meteren. Hauge gav Szekeres det gule kortet (må stå over neste kamp) og Lyn frispark i farlig posisjon. Frisparket prikker en Lyn-spiller i tverrliggeren, mens Jo Tessem er først på returen og header ballen inn bak Shaaban.

På motsatt banehalvdel velger Hauge å overse en situasjon hvor Raymond Kvisvik, som ville kommet alene med keeper, blir hektet og lagt i bakken på 16-meterstreken. Uten at Lyn-spilleren er nær ballen.

Etter at FFK stort sett har spilt horribel fotball de første 20-30 minuttene, så våkner laget plutselig til liv i en liten periode. Spillerne finner hverandre med pasningene og skaper noen farligheter foran Lyns mål. Etter 32 minutter kommer belønningen etter flott angrepsfotball:

Tarik Elyounoussi sender en utsøkt pasning til Pål André Czwartek som kommer i full fart opp langs høyresiden. Czwartek tar med seg ballen og legger den hardt og lavt inn foran mål - der kommer Simen Brenne på et klassisk løp og kaster frem foten akkurat nok til at ballen triller sakte over målstreken.

Mot slutten av omgangen fester Lyn på nytt et overtak, og Bastionen skriker seg på hes på straffespark når Pål André Czwartek utfører en sklitackling på Edu. Men denne gang klarer de ikke å overbevise Terje Hauge. Omgangen ebber ut med 1-1. Et resultat FFK må si seg mest fornøyd med ut fra spill og sjanser.

I pausen gjør Knut Torbjørn Eggen noen fornuftige strategiske grep. Mihaly Tóth kommer inn som midtspiss, Tamas Szekeres byttes ut, John Anders Bjørkøy går ned på venstreback og Simen Brenne finner sin vante plass på midtbanen.

Men også 2. omgang starter hektisk for FFKs del. Allerede etter noen få minutter ender en Lyn-dødball med at Pål André Czwartek redder på streken.

Likevel kommer FFK raskere til hektene etter hvilen, og laget virker mye bedre sammensatt etter Eggens endringer. Og etter 59 minutter viser Mihaly Tóth hvorfor han burde startet kampen. Lyn fomler i forsvaret, og den rutinerte ungareren snapper opp ballen og kjemper seg forbi en utrustende Eddie Gustavsson og et par Lyn-forsvarere før han kontant smeller ballen i mål - rett foran et tusentalls elleville FFK-fans i VG-svingen!

Etter scoringen så begynner FFK å spille på det sikre, mens Lyn-spillerne noe overraskende ikke ser ut til å anstrenge seg nevneverdig for å få en utligning. Speaker sine mål-oppdateringer fra de andre kampene, bidrar heller ikke til at stemningen blant de vel 6000 tilreisende patriotene fra Fredrikstad synker.

Men det blir likevel en nervepirrende avslutning på kampen. Edu er alltid farlig. Espen Hoff likeså. Og i mål veksler Rami Shaaban mellom å leke klovn og være genial. Marginene er små.

Men når Hauge blåse i fløyta for siste gang, så står det uomtvistelig på lystavla:

FC Lyn Oslo - FFK 1-2.

Med det resultatet krabbet FFK opp på 8. plass og har med stor sannsynlighet sørget for at nye Fredrikstad Stadion innvies med spill i Tippeligaen neste sesong. Javisst var seieren heldig, noen vil sågar kalle det et ran, men det skulle i såfall bare mangle etter at Lyn stjal de tre poengene vi hadde "fortjent" i det motsatte oppgjøret i sommer? Uansett, i slike viktige kamper så er det ingen grunn til å se bak resultatet. Hvem husker at vi ble overkjørt av Start i Kristiansand i fjor da vi reddet plassen i Tippeligaen?

Nå teller vi isteden frem til neste kamp. Og den er mot serievinner Rosenborg.

Det er samtidig årets siste seriekamp - og forhåpentligvis den siste kampen som noensinne blir spilt på Fredrikstad Stadion der den ligger i dag. Jeg skriver "forhåpentligvis" fordi det fortsatt er en teoretisk mulighet for at FFK havner på kvalikplass. Men vi har vel uansett ikke planer om å tape den siste kampen som spilles på Stadion? Så da er det problemet ute av verden...