Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Hva tabellen forteller

Etter 4 runder

Velkommen tilbake til tabellhjørnet. Det er spilt fire fulle runder, og i øyeblikket er tabellen oppløftende lesning for alle FFK-fans. Vi går med største selvfølge ut fra at verken trenere eller spillere bryr seg om tabellen på minst et halvt år ennå, men hvor mye kan vi fans tillate oss å glede oss? Er det så enkelt som å si at "nei, dette er for tidlig, glem det", eller har vi et reelt grunnlag for optimisme? Vi skal prøve å gi deg et svar.
Tekst av Atle Armstrong
Lagt ut: 01. May 2007 - 13:47
Usikkerheten om hva som skjer videre er selvsagt omtrent like stor som etter forrige runde, og et utall muligheter er fortsatt åpne. Men vi antydet forrige uke at at etter fire runder skulle noe begynne å skje. Og det har det. Innslaget av tilfeldigheter har sunket en hel del bare siden sist. Nå har alle lagene spilt to kamper hjemme og to borte, og alle lag har møtt både antatt sterkere og svakere motstand. Oppstartskaoset er over, ingen lag kan lenger rykke tre plasser ned med seier eller to plasser opp med tap i neste kamp. Vi kan, for første gang, begynne å se på tabellen som et uttrykk for hvor gode lagene har vært så langt i år.

Også framover skal vi se på situasjonen etter hver fjerde runde, og vurdere resultatene i de fire siste rundene isolert, i tillegg til ståa så langt, selvsagt. Totalt er det seks "firekampsperioder" som rundes av med 24. runde, og da svinger vi inn på oppløpet. Vi går ut i fra at kampen om henholdsvis medaljer og nedrykk også i år vl bli endelig avgjort i de to siste rundene. Som vi nevnte sist, hvis FFK skal klare målsettingen om topp fire kreves det i snitt to seire og en uavgjort på fire kamper. Det gir 42 poeng etter 24 runder, og da vil mulighetene for fjerdeplass være helt realistisk. Så langt har FFKs sesongåpning vært eksakt etter dette skjemaet, og det er derfor ikke overraskende at vi ligger på en fjerdeplass i øyeblikket. Hva ellers forteller tabellen oss nå?

Så langt peker det seg ut en inndeling av tabellen med noen få lag i toppen, en antall lag på midten og en gruppe lag i bunnstrid. LSK og Brann har åpnet overbevisende. Hvis de begge fortsetter på denne måten vil LSK stå med 60 poeng og Brann med 54 etter 24 spilte runder. Da vil fortsatt de to siste kampene være avgjørende for hvor gullet havner. Imidlertid vet vi om Rosenborg at de har en tendens til å komme sterkere utover i sesongen. En naturlig forklaring på det er at de har en stor stall med mange gode spillere, og de bruker gjerne litt tid på å spille inn laget og gjøre alle spillerne godt kjent med hverandre. RBK er som et stort tog; det akselerer ikke så fort men når først det har fått opp farten er det vanskelig å stoppe. Slik har de spilt i mange år nå, med unntak av 2005 sesongen hvor de aldri riktig fikk opp dampen. Det ser det det allerede ut til at de gjør i år. Vi tror derfor at RBK vil true de to topplagene i kampen om serieledelsen. Etter fire runder ser vi ingen andre lag som ser ut til å være i stand til det. Således peker det seg ut tre lag som antagelig vil utgjøre en tetgruppe på tabellen utover denne sesongen.

Bak dem blir det jevnt. Syv lag har fra fem til syv poeng idag, og alle disse lagene har vist nok styrke til at de kan klare å kjempe om en plass på øvre halvdel. Bak der igjen er det fem lag som alle har vist klare svakhetstegn i innledningen. Riktignok skiller det bare ett poeng mellom 9. og 10. plass, men vi trekker et skille her. Strømsgodset på 9. har bare tapt borte mot Brann så langt, og de er alene om å ha tatt poeng fra Lillestrøm. Tromsø på 10. har ikke tatt et eneste poeng borte, og ga bort poeng mot jevnbyrdige Start hjemme. Hvis Strømsgodset fortsetter i det skjema de har begynt vil de ha 30 poeng etter 24 runder, og da ligger de svært godt an til å overleve. Tromsø vil derimot bare samle 24 poeng på 24 runder i dette tempoet, og vil være avhengig av en kjempespurt for å redde seg. Derfor setter vi på dette tidspunktet skillet mot bunnstriden etter 9. plassen.

Av lagene i bunnen er Vålerenga den sterkeste kandidaten til å klatre stort. Men det er en fare for at de gode resultatene de siste tre sesongene har blitt en liten sovepute, og spillerne synes for tiden å være preget liten innsatsvilje. Laget har mange unge spillere og en uerfaren trener, og det hviler et stort ansvar på få rutinerte skuldre for at VIF skal holde hodet kaldt framover.Men de har klart lignende før. Også Viking har på sin side åpenbare problemer, og det gjenstår å se om Uwe Rösler er rett mann på rett plass i Stavanger. I så fall må han vise det, schnell! Men det er såpass klare kvaliteter i dette laget at de nok har en del å gå på. Odd og Aalesund må overraske stort om de skal klare å kjempe seg ut av bunnstriden etter årets åpning. Aalesund har sluppet inn hele 13 mål på fire kamper, mens Odd har gått på tre tap og bare vunnet hjemme over nettopp Aalesund. Slikt lukter det nedrykk av allerede 1. mai.

Tilbake til striden om fjerdeplassen. Som vi ser er det hovedsaklig syv lag som så langt har meldt seg på den kampen. Sandefjord har fått en god start som i fjor, men vi tror at de i år som i fjor vil slite utover i sesongen, av motsvarende grunn som at RBK vil komme sterkere. Stallen er tynn, spillerne blir slitne, ambisjonene tilsier at man er fornøyd med å unngå nedrykkstrid. Start har også startet noe skuffende, men vi merker oss at Start er det eneste laget ved siden av serieleder LSK som ennå ikke har gått på tap. Det vitner om en verdifull fightervilje. Lyn har så langt ikke avgitt poeng hjemme og har Edu i bakhånd. Stabæk synes hjelpeløst avhengige av at de to på topp scorer i bøtter og spann, tilsvarende er det for Tromsø. Vi så i fjor at selv om superspissparet leverer over all forventning henger en fjerdeplass høyt når resten av laget omtrent ikke scorer mål. Nyopprykkede Stømsgodset blir neppe den hardeste utfordrer til fjerdeplassen, selv om de viser kvaliteter nok til at de bør klare seg. Konklusjonen er at Lyn og Start ser farligst ut i kamp med FFK om fjerdeplass. På hjemmetabellen ligger Lyn så langt på 2. plass, på bortetabellen ligger Start enn så lenge på topp. Intet svakt lag leder bortetabellen på noe tidspunkt.

Hva gjelder FFK synes den største utfordringen å være at man holder hodet kaldt og klarer å prestere godt uten at man har noen kniv mot strupen. Også i 2005 startet sesongen meget bra, enda bedre enn i år (3. plass og 8 poeng etter fire runder), men så la man helt inn årene. Vi håper og tror at Grønhagen er en bedre mann enn Drillo var i forhold til å hindre en tilsvarende utvikling i år. Dessuten har FFK tross alt erfart en gang nå hvor vanskelig det er å få i gang flyten igjen om den forsvinner etter en overraskende god start. En ting er å gjøre en feil, noe annet er det å gjenta den.

Det vitner kanskje ikke om bortestyrke at vi ikke en gang klarte å vinne i Aalesund, men på den annen side var nok Aalesund ekstra innbitt på seier i en av årets antatt enkleste kamper for deres del. Det var tross alt sterkt av FFK å score tre mål på bortebane.

Alt i alt tror vi at den tabellen vi ser nå etter fire runder i hovedsak vil se omtrent slik ut også når sesongen nærmer seg slutten. Antagelig vil Sandefjord vike plass på øvre halvdel etterhvert, antagelig for Vålerenga. I fjor startet VIF akkurat som i år med en 13. plass etter fire runder. Da endte de på tredje.

Alle gjetninger vi gjør nå er som sagt basert på den forutsetning at resultatene etter fire runder sier noe årets tabell. Statistisk sett har det vist seg å slå til som en god hovedregel. Ofte er det ett eller to dramatiske unntak. I 2004 la FFK på 11. plass etter fire runder, og endte på 10. I 2005 var vi det dramatiske unntaket. I fjor lå vi på 11. og endte på 8. I år har vi begynt på fjerde og det er lite som tilsier av vi blir det ene laget som faller av lasset i år. Vi vet ikke. Men det tabellen viser oss og det vi har sett av alle lag så langt, vitner om at FFK har store muligheter til å ta et langt sprang i retning av målsettningen sin om topp fire allerede i år. Noen ny nedrykksstrid er i øyeblikket ikke i sikte.

Med det ønsker vi en strålende mai du skjønne milde, så får vi se hvor mange av dagens ord vi har i behold når vi ses igjen etter kampen mot Vålerenga 26. mai. På gjensyn!

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

26/04/2024 22:15 | c8124340