Husk meg
Brukernavn
Passord
temp

Før kamp: FFK – Sarpsborg 08

Tidenes Østfold-derby

Vi skal passe oss for å ta for store ord i vår munn, men med tanke på hva som står på spill smeller vi gjerne til med tabloide typer. Fredagens kamp mot arvefienden fra fossebyen er tidenes største fotballkamp i Østfold.

Tekst av Martin Henriksen
Lagt ut: 05. November 2009 - 22:17

Vi havnet på kvalikkplass etter en skrekkelig sesong, og må nå ta konsekvensen. Men det er ingen grunn til å ta sorgene på forskudd. Kampen på Fredrikstad Stadion består av så mange interessante momenter at vi allerede utpeker den til en klassiker.

Spillere

Fem av Sarpsborgs spillere har tidligere spilt for FFK. Øyvind Hoås, Michael Røn, Alexander Forsberg, Martin Wiig og Bjørnar Johannessen vil nok alle være toppmotiverte for å senke gamleklubben. På motsatt side har både Raymond Kvisvik og Joachim Thomassen tilbrakt deler av karrieren i blå drakt, mens Martin Elvestad er fra Tune som nå er en del av Sarpsborg kommune.

Økonomi

FFKs regnskap er allerede blodrødt, men et eventuelt FFK-tap fredag vil være katastrofalt. Aristokraten har rett og slett ikke råd til å rykke ned og samtidig opprettholde dagens satsing. Sarpsborg har på sin side heller ikke økonomien under kontroll, og om laget skulle gå hele veien og rykke opp til Tippeligaen, vil man være nødt til å snu hver eneste stein for å kunne stable på beina et slagkraftig lag. Med fare for å provosere de største patriotene, dagens sarpelag ville ha vært en kasteball i landets øverste serie.

Tradisjon

Sarpsborg Fotballklubb, i alle sine varianter, er vår arvefiende. Ferdig snakka. Selv om den nye samarbeidsklubben ikke har levd lenge nok til å stelle i stand all verdens ugang, bærer den arven til ærverdige SFK på sine skuldre.

Sarpsborg Fotballklubb ble dannet få måneder etter vår egen, sommeren 1903, på oppfordring fra FFKs grunnlegger Reidar Bergh som ønsket seg en motstander.

Siden den gang har lagene møttes til en rekke legendariske kamper:

1904
Helgeby i Sarpsborg 10. juli, SFK - FFK 0-4. FFKs første kamp og den første kamp de to lagene i mellom. (De to lagene fotografert sammen øverst.)

"Fr.stads forening har vistnok drevet sine øvelser med større fhærdighed."
, meldte Fredriksstad Blad etter kampen.

1909
I sluttspillskampen mot Sarpsborg i 1909 sto det 1-1 til full tid, men sarpingene nektet å spille ekstraomganger. De hadde fått flere spillere skadet i løpet av kampen, og kaptein Kenworthy viste til en av forbundets lovregler hvor det sto at det bare skulle spilles forlenget spilletid når det gjaldt avgjørende kamper. Dommeren slo fast at kampen skulle fortsette, men sarpingene sto på sitt. Kretsstyret opprettholdt senere dommerens avgjørelse med tre stemmer mot to.

Dermed ble FFK tilkjent seieren og retten til å delta i NM, noe som var svært lite populært i sarpeleiren.

Senere journalist og radioreporter Peder Christian Andersen kunne berette følgende fra en kamp mellom FFK og SFK fra 1910-tallet, en kamp hvor han selv var dommer:

- Det var mere et privat oppgjør i benkrok og skjældsord end en halvannens time ærlig fotballspill. [...] Om selve spillet og spillerne kan jeg ikke uttale mig da "slagsmaalet" i den grad la beslag paa min oppmerksomhet.

1925
Sommeren 1925 møttes lagene til kretskamp i Sarpsborg. FFK hadde ikke slått arvefienden på bortebane på nesten 20 år, men det så lenge lyst ut. FFK ledet 1-0 til hjemmelaget ble tildelt straffe kort tid før slutt. Straffen gikk i mål og kampen endte 1-1.

Kampen har blitt omtalt som "tidenes råeste kretskamp". Bladet Idrætsliv skrev at kampen var en klar påminnelse om at det ennå fantes jomsvikinger i Norge.

1927
FFKs nye drakter med hvite overdeler og røde benklær ble innviet i kampen mot Sarpsborg 11. mai 1927. Selv om Sarpsborg vant 4-1, var sarpepressen mer opptatt av de vulgære draktene til motstanderne:

"Fredrikstadkarene later imidlertid til å ta armoden lett, i går troppet de opp i nye drakter, knallrøde benklær og hvite trøye a la polakkene."

Provoserte sarpinger eller ei. FFKs karakteristiske drakter var på plass.

1932
I kretsfinalen i 1932 ble Sarpsborg for sterke og vant 3-0. Fredriksstad Blad oppsummerte kampen slik:

"Kampens beste lag: Sarp.
Beste keeper: Sarp.
Beste backs: Sarp.
Beste halfrekke: Sarp.
Beste løperrekke: Sarp."


1935
I 1935 møttes lagene i NM-finalen på Sarpsborg Stadion. At kampen skulle spilles mellom rivalene fra nedre Glomma gjorde at folk gikk mann av huse. NSB satte opp ekstratog, bilkøen sneglet seg nordover, og noen var så sugne på å se kampen at de syklet eller gikk.

Kampen ble utsatt et kvarter på grunn av de store folkemassene som ønsket å overvære en av de største idrettsbegivenhetene i Østfold noensinne.

I det lette høstregnet kunne 15.200 tilskuere, fortsatt publikumsrekord på Sarpsborg Stadion, se FFK spille en praktkamp med Sten Moe og Gunnar Andreassen i storform. Rødbuksene ga seg ikke før det sto 4-0 på resultattavlen.

1939
Semifinalen i NM i 1939 ble spilt mot SFK på Stadion. Hele 12.000 mennesker hadde tatt turen for å se semifinalen mellom rivalene. Som følge av krigen på kontinetet var det nå innført bensinrasjonering, og det var forbudt å benytte privatbiler. Ekstratog ble satt opp fra Sarpsborg, og de gamle Trip-båtene gjenopptok tradisjonen med å frakte fotballsupportere nedover Glomma. Mange tok også syklene og bena fatt.

FFK kunne gå til pause med 3-0 etter en forrykende førsteomgang. Om våre gutter hadde tatt seieren på forskudd vites ikke, men bortelaget svarte med å score fire ganger i 2. omgang, uten at FFK klarte å slå tilbake.

- Jaja, neste år er det kanskje deres tur, var den lite trøstefulle kommentaren en FFK-patriot serverte en sarping i pausen.
- Ille så fort tia går, gett, var svaret 45 minutter senere. Sarpsborg kunne feire at de var i NM-finalen, med slukørede FFKere som tilskuere.

"Alle tiders semifinale og intens og nerveslitende spenning for 12,000 tilskuere", meldte pressen dagen etter.

1945
Til NM- semifinalen mot Sarpsborg på Stadion i 1945 var interessen så stor, og menneskemassen så massiv, at politiet og militæret måtte settes inn for å holde orden. Noen sto i kø i opp mot et døgn for å sikre seg billett, og på kampdagen ble det satt en solid publikumsrekord med over 14.000 mennesker presset sammen på tribunene.

FFK fikk en drømmeåpning da Thorleif Larsen scoret allerede etter et halvt minutt. Kampen var spennende og sto lenge og vippet, men etter to mål av Bjørn Spydevold kunne byen feire at man nok en gang var i NM-finalen. Her ble Lyn for sterke og vant etter tre kamper.

1948
Nok en gang møttes lagene i NM-finalen, denne gangen på Ullevaal. Selv om FFK tidvis bombarderte SFKs mål, var det Sarpsborgs Harry Yven som kunne avgjøre finalen med kampens eneste mål. Kampen ble betegnet som "FFKs dårligste finale".

Sarpinger ødela også i serien. Da Sparta slo FFK 4-3 på Stadion med tre serierunder igjen byttet de to lagene plass i toppen av tabellen. FFK klarte aldri å hente igjen forspranget, og dermed ble Sparta vinnere av Norgesseriens Østfoldserie.

Det var i det hele tatt mye å være irriterte på sarpingene for denne sesongen. 19. oktober 1947 vant FFK 3-1 borte mot Sparta i serien. Under kampen oppsto det opptøyer blant publikum, og enkelte hjemmetilhengere gikk så langt at de angrep FFKs spillere som måtte beskyttes av politiet. Resultatet ble at NFF la ned spilleforbud på Sarpsborg Stadion, noe som også gikk ut over Sarpsborg FK. Lagets siste seriekamp mot Sprint måtte derfor utsettes.

1963
Det som ble betegnet som årets kamp var hjemmekampen mot Sarpsborg 18. august. FFK ledet 3-1 til det gjensto ti minutter av kampen, men med to mål av SFKs stjernespiller Harry Kure endte kampen 3-3.

1964
Første hjemmekamp ble en knallhard batalje mot erkerivalen. FFK vant 2-1, men kampen huskes best for det tøffe spillet. Tre spillere fikk karantene etter kampen: Sarpsborgs Roger Nordahl ble utvist, og Thor Spydevold og Rolf Olsen havnet i slåsskamp rett før slutt.

1971
I semifinalen mot Sarpsborg var det duket for gjensyn med en gammel kjenning. Jan Aas hadde gått til erkerivalen etter noen år i Sverige. Egil "Drillo" Olsen var også blitt Sarpsborg-spiller etter overgang fra Vålerenga. De to fikk lite å juble for. FFK styrte det meste på Sarpsborg Stadion og vant 2-0. Ny NM-finale var sikret. Har vant Rosenborg 4-1.

1972
Før siste runde hadde man med seier mulighet til å ta gullet hvis Viking tapte for Rosenborg. FFK gjorde jobben med 1-0 mot Sarpsborg og sendte samtidig naboene ned i 2. divisjon. Dette er foreløpig siste gang de to erkerivalene møttes i øverste divisjon. Viking klarte 1-1 og ble seriemestere på bedre målforskjell enn FFK.
Kampen huskes også fordi den fikk et noe spesielt etterspill. Etter en duell mellom FFKs Jan Fuglset og SFKs keeper Truls Eriksen ble sistnevnte såpass skadet at han måtte på sykehus.

Per Mosgaard var nå blitt Sarpsborg-trener og omtalte FFKs spill som "grisespill". Dette falt FFKs ledere tungt for hjertet, og truet den gamle keeperhelten med at en ny slik uttalelse ville kunne føre til at hans FFK-medlemskap ble trukket tilbake. Mosgaard kom FFK i forkjøpet og meldte seg ut av klubben kort tid etter.

1994
Begge lagene hadde funnet veien til 2. divisjon og norsk fotballs bakgård, men 16. mai var det igjen god gammel fotballstemning i byen da over 4.300 mennesker møtte opp for å bivåne seriekampen mellom FFK og Sarpsborg. For første gang på lang tid måtte speakeren be folk om "å trekke sammen".

Først to minutter før slutt kom kampens eneste scoring da Andy Kilner headet et innlegg i mål og nesten laget hull i nettet, en scoring som ble pratet om i lang tid etterpå.

Men det var til slutt SFK som rykket opp. FFK ble nummer to.

Siden den gang har det gått lang tid mellom kampene de to lagene i mellom. Siste serieoppgjør var så langt tilbake som i 2000, mens vi ikke trenger å mer enn to år tilbake for forrige cupmøte. 13. juni 2007 vant FFK 4-0 på Sarpsborg Stadion.

Andre lag

Men det er ikke bare kampene de to lagene i mellom som har satt de store følelsene i sving. De gangene FFK og SFK har vært i aksjon mot andre lag på hverandres baner har det også ført til overskrifter.

1909
FFKs første seier noensinne i en NM-kamp kom 19. September 1909 da Gjøvik/Lyn ble nedsablet 4-2. Kampen ble spilt i nettopp Sarpsborg, og tilskuerne gjorde det klart hva de mente om FFK-laget i løpet av kampen.

Fredrikstadpressen var nådeløse i sin omtale av sarpepublikummet, mens Dagbladet Sarpen konstaterte at "hvad den reserverte holdning overfor Fredrikstadspillerne angaar har vort publikum desværre ikke skillet sig ut fra, hvad Fredrikstads publikum i almindelighet har budt vore spillere paa de kampe som som de har deltaget i der nede".

1910
Den første NM-kampen mot Ørn Horten i 1910 ble spilt i Sarpsborg hvor folk fortsatt var bitre på FFK for den bortdømte NM-kampen i 1909. Det var derfor mange sarpinger som tok turen til Sarpsborg Stadion for å heie på Ørn.Etter kampen sto det å lese at "Sarpsborg-Tilskuernes Sympati for Hortenspillerne og Antipathi mod Fr.stadspillerne gav seg lydelig Udslag hele kampen".

1925
Brann ble Norgesmestere i 1925 etter å ha slått Sarpsborg 3-0 i finalen som ble spilt på Fredrikstad Stadion. Branns jubileumsberetning forteller følgende om finalen:

"...der var en stemning under kampen som sent skal glemmes. Riktignok var der bare nogen hundre bergensere og adskillige tusen fra Østfold som skulle heie på Sarpsborg. Men det blev oss de hørte på."

Dette er nok en sannhet med modifikasjoner. Mange av de fremmøtte var fra Fredrikstad og heiet mot Sarpsborg. Dette ble tatt ille opp i sarpeleiren.

Rivalisering

Arne Scheie oppsumerer det greit:

- En av grunnene til at dette derbyet lever sitt eget liv, har jo en hovedsak; nemlig historien. Det er ikke veldig mange derbyer som kan måle seg med oppgjørene mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Vi har noen Oslo-derbyer, samt Haugesund-Viking og Viking-Bryne, men ingen er i nærheten av derbyene mellom de to fotballbyene Fredrikstad og Sarpsborg, fortalte NRK-legenden til Sarpsborg hjemmeside forleden.

Arne Ball har så rett, så rett. Østfold er fra gammelt av Fotballfylket, og den største entusiasmen og de beste lagene har befunnet seg i de to byene som nå er i ferd med å vokse sammen til én.

Rivaliseringen byene i mellom er preget av mye humor og ironi, og med unntak av hockeybataljene mellom Stjernen og Sparta har stemningen i nedre Glomma-regionen vært jovial og gemyttlig de siste tiårene.

Men fredag er det blodig alvor. Klisjé eller ei, vi har alt å tape, og sarpingene har alt å vinne. Vi håper uansett at Tom Nordlie har fått spillerne våre til å innse alvoret. Å måtte se adeccoligafotball i 2010 ville ikke være noe annet enn trist.

FFKs forventede startellever (4-3-3):

Kenny Stamatopoulos

Vidar Martinsen - Jan Tore Ophaug - Raio Piiroja - Wallace Fernando Pereira

Ardian Gashi - Celso Borges - Abgar Barsom

Amin Askar - Éverton Santos da Costa - Mattias Andersson

Sarpsborg 08s forventede startellever (4-4-2):


Joachim Heier

Magnar Ødegaard - Kjetil Berge - Ole Christoffer Heieren Hansen - Berat Jusufi

Bjørnar Johannessen - Alexander Forsberg - Joachim Jørgensen - Tom Erik Breive

Øyvind Hoås - Martin Wiig

NIFS.nos sannsynlighetsfordeling:


64% for hjemmeseier, 26% for uavgjort, 11% for borteseier

Basert på tidligere møter mellom lagene

ffksupporter.net tror...


Optimisten: 4-0
Om fotball hadde vært matematikk, hadde dette vært grei skuring. Spiller for spiller skal vi være overlegne, og forhåpentligvis var serieavslutningen mot Lyn en greit vitamininnsprøytning.

Pessimisten: 1-2
...men fotball er ikke matematikk. Mot Molde sviktet vi da det gjaldt som mest. Sarpsborg har spilt mye fin fotball i år, og kan stelle i stand mye trøbbel for FFK-forsvaret. Det er bare å begynne og bite negler.

 

Copyright © ffksupporter.net 2003-2023 | Kontakt oss på support@ffksupporter.net

Ansvarlig redaktør: Øystein Holt, ffksupporter.net

06/10/2024 22:02 | 2001f914