En magisk aften

(Sogndal-FFK 2-4) Resultatet snakker egentlig for seg selv... Markus Ringberg, Bora Zivkovic og 2x Dagfinn Enerly var høydepunktene i noe som utviklet seg til å bli en magisk aften sett fra et aristokratisk ståsted. Etter en nervøs start hvor hjemmelaget tok en tidlig ledelse, så reise de rødhvite seg på en måte som bare skikkelige helter gjør. Det endte med 4-2 seier, og når de andre bunnlagene ikke klarte å ta et eneste poeng, så ser situasjonen lysere ut enn på lenge for FFK!
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 29. August 2004 - 21:48
Hva skal vi si?

Absolutt alt gikk veien vår i dag. Etter en uheldig start hvor vi fikk straffespark og scoring mot oss før det var gått et kvarter, så viste laget fightervilje og god lagmoral ved å komme tilbake.

For Sogndal klarte aldri å etablere noe press etter den tidlige scoringen. Isteden kjempet gradvis FFK til seg overtaket, og etter at det var gått 90 minutter stod det 2-4 på lystavla. Og det var fullt fortjent! At Molde, Viking og Stabæk i tillegg alle taper sine kamper gjør ikke akkurat søndagskvelden noe verre.

...men det begynte altså ikke så veldig bra. Etter omlag 12 minutter kommer den dribeglade høyrevingen Alexander Ødegaard seg fri, og en noe klønete Czwartek legger seg inntil kantspilleren slik at han faller i bakken inne i feltet. Dommeren er ikke i tvil og peker på straffemerket. Ødegaard tar straffen selv, og til tross for at Lund Hansen kaster seg til riktig side, så er han litt for sent ute. Dermed har FFK fått den verst tenkelige starten.

Men som nevnt klarer ikke SIL å tilrive seg noe stort overtak etter scoringen. Hjemmelaget fortsetter å slå lange baller over midtbanen og kriger i duellene. Spillet er hverken pent eller kreativt, snarere fysisk og småstygt.

Etter en halvtime skjer derimot kampens vendepunkt. Brian West vinner en (ikke så veldig overraskende) en løpsduell med SILs Kouakou og får tråklet med seg ballen inne i feltet. Selv om amerikaneren er i god scoringssituasjon, så velger han å spille fri Ringberg i enda bedre posisjon på nærmest blankt mål. Og Ringberg gjør ingen feil!

Med Ringbergs scoring var det igjen balanse i regnskapet. Ufortjent var det heller ikke, selv om ingen av lagene egentlig hadde produsert noen store målsjanser foruten målene.

Bare minuttet før pause får derimot FFK en kjempesjanse. Czwartek får ballen like utenfor 16-meteren, men skuddet hans går i tverliggeren og over.

Mens 1. omgang var sjansefattig og ikke så veldig begivenhetsrik, så ble 2. omgang det stikk motsatte.

Vi tar det minutt for minutt:

47 minutter: Kjempesjanse for hjemmelaget. SIL har frispark fra omtrent 25 meter, ballen trilles til Hjelmhaug som fyrer av et hardt skudd, men Lund Hansen avverger med en beinparade.

50 minutter: Brian West løper fra det som er av Sogndal-forsvarere og kommer litt skrått alene mot keeper. Isteden for å avslutte selv så spiller han ballen videre, men ingen av lagkameratene klarer å stokke beina i god posisjon foran mål. Dermed renner det hele ut i sanden. En utrolig målsjanse.

54 minutter: FFK får frispark til høyre midt på SILs banehalvdel. Enerly tar frisparket, slår den i bue inn i feltet, og på bakerste stolpe dukker Bora Zivkovic opp og setter ballen i nettmaskene! Dansken viser hvor målfarlig han kan være på offensive dødballer!

55 minutter: Dagfinn Enerly bruker litt flere sekunder på et innkast enn dommeren tillater og får dermed gult kort.

62 minutter: SIL roter det til i forsvaret etter å ha blitt utsatt for amerikansk terror personifisert ved Brian West. Tilfeldigheter gjør at ballen til slutt havner hos Dagfinn Enerly som plasserer ballen sikkert i mål fra ca 16 meter.

65 minutter: Roger Risholt er skikkelig i driv og gjør som han vil på midtbanen. Det vil derimot Kurt Heggestad gjøre noe med. Helt umotivert feier han ned Risholt som er i full fart forbi på kanten. Det er ikke ofte man ser direkte rødt kort etter tacklinger, men dette er vel av de tilfellene hvor det fullt ut kan forsvares.

67 minutter: Det er fullstendig frustrasjon å spore både blant spillere og ledere i SIL. Og etter at SIL får et frispark, så spretter hjemmelagets assistent-trener Fylling opp fra banken og stormer banen for å snakke med dommeren. Hva tror han at han er? Dommeren gjør det eneste rette og viser Fylling opp på tribunen. Sistnevnte er derimot så arrogant at han ikke plasserer seg på tribunen, men plasserer seg heller like bak mål sammen med Svein Bakke... Enda mer utrolig er det at Fylling reagerer på denne tullete måten i en periode av kampen hvor SIL spiller på sitt styggeste, noe som ikke sier så rent lite.

71 minutter: FFK får frispark like utenfor 16-meteren, litt til venstre... med andre ord i god Enerly-posisjon. Og Enerly er ikke noe dårligere enn Hagen var forrige helg. Frisparket går i perfekt bue over muren og sniker seg inn helt borte i hjørnet. Fantastisk

80 minutter: Det var i utgangspunktet får tilskuere på Fosshaugane (Sist gang vi spilte for færre tilskuere enn 2703 i en seriekamp var i bortekamp mot Mandalskameratene i september i fjor).

84 minutter: Håvard Flo sørger for at hjemmelaget får et trøstemål.

95 minutter: Dommeren blåser av og FFK har vunnet en sterk, veldig fortjent og utrolig viktig kamp!

- Vi visste at dem var i samme situasjon som oss. Vi visste at det ville bli litt smånerver, men at vi garantert ville få noen sjanser. Og vi tok vare på noen av det, og det holdt til tre poeng her i dag, kunne en veldig glad Enerly fortelle Radio Fredrikstad etter kampslutt.

Knut Torbjørn Eggen var også glad og lettet.

- Det var sogndal som jaga opp med lange baller og duellspill. Vi tok av det bra, men ville ikke spille på den måten selv. Vi scorer mål på ekstrem spisskompetanse med West og Enerly. Vi hadde også et bedre og mer variert pasningsspill enn sogndal, sa Eggen etter den fortjente seieren.

Etter at alle resultatene gikk slik vi bare kunne ønsket, så ligger FFK plutselig bare ett poeng unna sikker plass!

Nå bør det bli fullt hus mot Ham Kam om to uker. Og etter den serierunden så er det fullt mulig at vi ligger over streken.

Det er kort fra himmel til helvete og motsatt. Spesielt i Fredrikstad!

Kampfakta:
Sogndal – Fredrikstad 2-4 (1-1)
Fosshaugane, 2703 tilskuere
12 min 1-0 Ødegaard (straffe)
29 min 1-1 Ringberg
54 min 1-2 Zivkovic
62 min 1-3 Enerly
71 min 1-4 Enerly
84 min 2-4 Flo
Dommer: Stig Rune Krokdal, Nessegutten
Gule kort: Zivkovic og Enerly (FFK), Nyan (Sogndal)
Rødt kort: Heggestad (Sogndal)

FFK-børsen:

Alexander Lund Hansen 5
Har ganske lite å gjøre, men når han først må i aksjon gjør han det meste etter boka. Tar nesten straffesparket. Fortsatt noe å hente på utspill.

Pål André Czwartek 5
Gjør sin beste kamp på lenge. Stort sett bra pasningsspill. Veldig bra defensivt, godkjent offensivt. Trekkes litt for klønete inntreden som fører til straffespark. Tapte også duellen med Flo som førte til 2-4.

Raio Piiroja 6
Viser at han er en stor og stødig stopper som hever FFK betraktlig. Ruver i duellspillet og sammen med Zivkovic kler han av en spiller som Håvard Flo.

Bora Zivkovic 6
Nesten prikkfritt stopperspill av Zivkovic. Viser nok en gang at han er en ledertype og gir alt. God både i lufta og langs bakken. Scorer også et viktig mål! Pådrar seg dessverre sitt tredje gule kort og må dermed stå over mot Ham Kam.

Vebjørn Hagen 5
Fortsetter i samme gode spor som sist. Har fullstendig kontroll på landslagsaktuelle Alexander Ødegaard.

Dagfinn Enerly 6
Kampens profil. Viser hvorfor han både er og vil bli en veldig viktig mann for FFK i høst. Er matchvinner både gjennom egne scoringer og at han legger opp til andre. Silkefot!

Simen Brenne 5
Løper mye, men gjør en del rare valg med ballen. Bør spille litt enklere. Likevel er han i store perioder mye involvert i spillet, vinner mange baller, men distribusjonen er altså fortsatt litt for varierende.

Roger Risholt 6
En av sine bedre kamper på en stund. Viser seg om en god ballvinner og spiller endelig med entusiasme og den rette innstillingen. Enormt bra til å skjerme ballen og gjøre de rette valgene i pressede situasjoner. Vinner duellen mot SILs Nyan.

Håkan Söderstjerna 4
Spiller omtrent 60 minutter og kommer greit ut av det. Noen fine detaljer i 1. omgang og tidvis god offensivt. Blir byttet ut til fordel for Stian Johnsen.

Markus Ringberg 5
Endelig får Ringberg nettkjenning igjen! Selv om det var West som gjorde så å si hele jobben, så var svensken på rett sted til rett tid og var iskald i avslutningsøyeblikket. Dette gav tydelig selvtillit. Bra innsats.

Brian West 5
Skaper etter hvert veldig mye. Er dessverre litt ubesluttsom i avslutningsfasen av angrepet, men er flink til å presse forsvarsspillerne til å gjøre feil – noe som fører til en rekke målsjanser. Bra tendenser i pasningsspillet og hurtigheten blir tidvis bra utnyttet av lagkameratene.

Stian Johnsen 4
Spiller den siste halvtimen for Söderstjerna. Gjør det forholdsvis bra defensivt og gjør jobben sin, men hadde ønsket å se flere initiativ fremover på banen idet kampen så å si var avgjort.

Tero Koskela og Christian Petersen kom inn i sluttminuttene.

26/04/2024 22:15 | c8124340