temp

FFK - Vålerenga 2-1

Gladfotball og enveiskjøring

FFK vartet opp med festfotball på Stadion mot Vålerenga og sørget for årets første seier. Kampen endte 2-1 etter scoringer av Tóth og Brenne. Men etter spill og sjanser burde seieren vært langt større. Uansett svarte FFK kritikerne med angrepsvillig og flott fotball!
Tekst av Trond Johansen, Foto: Espen Gangfløt
Lagt ut: 08. May 2006 - 02:22
Tippeligaen, 6. serierunde:

FFK - Vålerenga 2-1 (1-1)
Fredrikstad Stadion, 9826 tilskuere
Mål: 1-0 Tóth (10"), 1-1 Dos Santos (31"), 2-1 Brenne (78")
Laget: Shaaban, Czwartek, Piiroja, Tronseth, Bertelsen, Bjørkøy, Ramberg, Brenne, Elyounoussi (Kvisvik 88. min), West (Hoås 82. min), Tóth.
Gule kort: Grindheim, Gashi, Wæhler og Storbæk (Vålerenga)
Rødt kort: Wæhler (Vålerenga)
Dommer: Tommy Skjerven

> FFK-børsen
> Bildegalleri

Med sommervarmen kom også gladfotballen til Fredrikstad. Fjorårets seriemestere ble overkjørt av et aggressivt og fintspillende FFK-lag. At det endte med 2-1 skyldes kun en blanding av uflaks og udyktighet i de avgjørende faser. Denne kampen burde FFK vunnet med tre-fire mål.

Fra første spark på ballen så man at dette var en kamp FFK ønsket å vinne. Samtidig tok det bare et par minutter før en grinete Kjetil Rekdal hisset seg opp på sidelinjen (da Czwartek ikke fikk gult kort for en holdning), og humøret hans smittet raskt over på spillerne. Vålerengas "stjernespillere" ble løpende i mellom; på etterskudd i taklingene, passive i duellene og stort sett med en grinete oppførsel. FFK-spillerne viste på sin side positivitet og spilte på seg stadig mer selvtillit.

Tarik Elyounoussi, som skiftet på å spille venstre og høyre kant med Brian West, startet kampen eminent med finter i høyt tempo mot en svimmel Allan Jepsen. Det er også nettopp Elyounoussi som starter angrepet etter 10 minutter som til slutt ender med scoring. Mihaly Tóth kjemper seg regelrett gjennom to Vålerenga-spillere og dunker ballen kontant forbi Arason. En fantastisk prestasjon av den råsterke ungareren!

FFK fortsetter å være det beste laget etter scoringen, mens Vålerenga fortsetter å komme på etterskudd i taklingene. Grindheim blir førstemann Skjerven gir det gule kortet. Det skulle bli flere senere i kampen, også flere farger.

Men selv om FFK dominerer stort, så utligner Vålerenga etter en drøy halvtime. En såkalt "ut av intet-scoring". Jarl André Storbæk får føre ballen upresset opp langs høyrekanten før han sender et høyt innlegg mot bakre stolpe. Der slipper Czwartek markeringen, mens Shaaban lures til å forflytte seg feil. Det ender med at Freddy Dos Santos header ballen i det lengste hjørnet. Urettferdig, ja. Men måltavla viste 1-1.

Vålerenga fikk her en unik (og usannsynlig heldig) sjanse til å komme inn i kampen, men heldigvis tillot aldri FFK det.

Etter 40 minutter kombinerer Trond Erik Bertelsen og Brian West strålende. Bertie spiller opp på West, men fortsetter et utrolig løp fremover på banen og får ballen tilbake av West i god posisjon inne i 16-meteren. Bertelsen legger ballen nydelig inn foran mål, men dessverre er ingen FFKere i den rette posisjonen. Angrepet var likevel vakkert og betegnede for kampen, ikke minst hva som skulle skje etter pause.

For selv om FFK presterte meget godt før pause, så ble det enda bedre de siste 45 minuttene!

Vi oppsummerer de største målsjansene:

• Brian West får en kjempesjanse umiddelbart etter kluss i Vålerenga-forsvaret, men Arason er ute og avverger i siste liten.

• Simen Brenne utfører et elegant brassespark inne i 16-meteren som Arason redder mesterlig til corner.

• Mihaly Tóth får ballen på sølvfat et par meter rett utenfor Arason, men avslutter helt utrolig like til side for mål.

• Brian West bruker en Vålerenga-spiller som rundingsbøye, kommer alene med Arason og kan skyte, sender isteden ballen over til Ramberg som avslutter ufattelig svakt til side for mål.

• Are Tronseth er frempå på en dødball, men setter ballen over mål når han sniker seg frem på bakre stolpe og treffer på volley.

• Øyvind Hoås (kom inn som innbytter) gjør en utrolig dribleserie før Tarik Elyounoussi avslutter like utenfor i svært god scoringsposisjon.

• Mihaly Tóth kliner til fra distanse. Ballen spretter i stolpen og ut.

Det hører selvsagt med til historien at FFK heldigvis får sin fortjente seiersscoring innimellom alle disse store sjansene:

Etter 76 minutter jager FFK febrilsk en scoring og i en overgangsmulighet løper Kjetil Wæhler inn i Simen Brenne som er i driv fremover på Vålerengas banehalvdel. Wæhler får i denne situasjonen sitt andre gule kort og vises dermed av banen. Det påfølgende frisparket blir lempet høyt inn mot 16-meteren hvor Raio Piiroja (selvfølgelig) vinner den første duellen, mens Simen Brenne er først på andreballen og header den i mål bak en utrustende Arason. Utrolig fortjent - og utrolig deilig!

Med 11 mot 10 mann kontrollerer FFK kampen det siste kvarteret med lekre detaljer og morsom fotball. Verken Tore Andre Flo eller Jan Derek Sørensen, som ble kastet innpå av en desperat Kjetil Rekdal utover i omgangen, representerte noen trussel.

I dag var FFK nemlig for gode. Altfor gode.

26/04/2024 22:15 | c8124340