FFK - Lyn 1-2 (1-0)

Et bittert tap

Knut Torbjørn Eggen mente tapet for Lyn var bittert. Den følelsen tror jeg også publikum satt igjen med. Det åpnet bra med en tidlig scoring av Brian West og FFK var det klart beste laget frem til Lyn fikk et svært billig frispark som de benyttet til å utligne. Ti minutter senere stod det 1-2. Det ble også sluttresultatet - i en kamp FFK burde avgjort den første timen.
Tekst av Trond Johansen
Lagt ut: 02. July 2006 - 23:58
Tippeligaen, 12. serierunde:

Fredrikstad - FC Lyn Oslo 1-2 (1-0)
Fredrikstad Stadion, 7455 tilskuere
Mål: 1-0 West (7), 1-1 Daugaard (68), 1-2 Powell (75)
Laget: Shaaban, Czwartek, Zivkovic, Piiroja, Bertelsen, Ramberg, Brenne, Bjørkøy, Elyounoussi, West (Hoås 70. min), Kvisvik (Wiig 77. min)
Dommer: Øyvind Alapnes

> FFK-børsen

Det ble en frustrerende kamp på Stadion. Det begynte bra. West scoret etter 7 minutter og FFK forsvarte seg godt resten av 1. omgang. Etter pause stormet laget kollektivt i angrep i jakten på nok en scoring. Intensjonen var klar: Denne kampen skulle avgjøres med 2-0 og 3-0. Det burde også skjedd, men ingen klarte å omsette de mange sjansene til mål. Isteden gir dommeren Lyn et frispark på 17 meter. Det ender med mål. Kort tid etter fører innbytter Magnus Powell gjestene opp i 2-1. Så urettferdig kan fotballen være noen ganger.

Vi spoler tilbake til begynnelsen.

Kampen åpner som kamper flest med to lag som føler på hverandre. Men snart viser FFK seg frem. Etter 7 minutter stjeler Tarik Elyounoussi ballen og setter full fart fremover på banen, bare for å bli lagt kynisk i bakken av Lyns Lars Kristian Eriksen. Det blir gult kort og frispark. Trond Erik Bertelsen finner Raio Piiroja med en høy ball. Piiroja vinner hodeduellen mot Gislason, og andreballen snappes opp av Brian West som på frekt vis stikker frem foten mellom to Lyn-forsvarere og sørger for 1-0. En drømmestart.

FFK fortsetter med småfint spill etter scoringen og fester et visst grep om kampen. For eksempel er det en fryd for øyet når Raymond Kvisvik elegant lobber fri Hans Erik Ramberg som kun er et bedre mottak fra å komme alene gjennom mot Eddie Gustafsson.

Med kun tre spillere på midten og svært offensive kantspillere, etterlater imidlertid FFK seg mye rom på midtbanen. Lyn får dermed flere overgangsmuligheter, men heldigvis savner Oslo-laget presisjon i pasningsspillet. Mange potensielle sjanser blir sløst bort.

Det skapes i det hele tatt få sjanser og spillet fortoner seg som "uryddig". Lyn spiller nesten alle ballene opp langs sin venstre side, og selv om Pål André Czwartek flere ganger kommer på etterskudd, så er ikke Hoff &. co. i Lyn imponerende i de siste trekkene. Rami Shaaban får lite å gjøre.

Men plutselig skaper lagene hver sin gode sjanse. Først fyrer Tarik Elyounoussi av et brukbart skudd fra 20 meter, men en god Gustafsson redder. Like etter spiller Lyn seg frem til sin første, største og eneste målsjanse før pause. Men Shaaban bokser Bala sitt skuddforsøk til corner.

Simen Brenne viser seg frem med et flott skudd fra distanse hvor han først dribler rundt med Flittie Onstad, men marginene er ikke med hjemmelaget og ballen triller like utenfor stolpen.

Mot slutten av omgangen skjer flere kontroversielle episoder. Først gir Brian West en genial pasning til Tarik Elyounoussi som stormer alene mot mål med ballen i beina. Talentet blir lagt i bakken, men ifølge dommeren en ren takling av Lyn-spilleren. Publikum er uenige og raser mot Øyvind Alapnes som gjorde en usikker opptreden som pipeblåser denne kvelden. Hadde han blåst frispark i denne situasjonen, ville det samtidig blitt utvisning.

Det er i ferd med å bli litt vel høy temperatur, blant annet når Steven Lustu og Simen Brenne havner i klammeri før en corner. Og mot slutten av omgangen stempler Lars Kristian Eriksen knottene i låret til Tarik Elyounoussi. Dommeren overser hele situasjonen og en heldig Eriksen (som allerede hadde fått gult kort) er heldig som får fortsette kampen. Elyounoussi blir liggende og vri seg i smerter på sidelinjen, mens Alapnes faktisk gir Lyn innkast (!).

På den sportslige siden nevner vi at Bora Zivkovic mot slutten av omgangen er nær ved å score i sin avlutsningskamp, men ballen sklir av panna til dansken etter Kvisviks presise corner og går like utenfor.

En godkjent omgang av FFK som leder 1-0 etter å ha spilt tidvis god fotball fremover på banen, og kun sluppet Lyn til én sjanse av betydning.

Etter pause presenterer Simen Brenne seg umiddelbart. Han dribler seg praktfullt fri og skyter imponerende godt i trengt posisjon, men Gustafsson er med på notene og bokser ballen ut til corner. Corneren fører ikke til noen direkte farlighet, men Bora Zivkovic blir hengende igjen i straffefeltet og etter hvert får han ballen servert nærmest på et sølvfat på femmeteren. Midtstopperen er kun et par skonummer unna å pirke ballen over målstreken.

FFK spiler virkelig god fotball nå og etter 49 minutter serverer Raymond Kvisvik ballen til en gjennombruddshissig Tarik Elyounoussi som kommer alene gjennom med keeper, men litt presset og fra skrått hold blir ikke avslutningen bedre enn at Gustafsson nok en gang redder. En stor kamp av den svenske keeperen.

Neste sjanse startes av Simen Brenne som driver fremover med ballen i beina før han overlater lærkula til Raymond Kvisvik. Greåker-gutten gjør en fantastisk finte, setter fart (!) og finner Brian West inne i feltet. Amerikaneren tar i mot ballen, vender og avslutter i løpet av ett sekund. En mesterlig prestasjon, men uheldigvis går skuddet rett på Gustafsson.

Kvisvik er mye involvert i spillet nå og finner i neste angrep Tarik Elyounoussi med en flott, lang diagonalpasning som åpner Lyn-forsvaret. Tarik finter bort en Lyn-spiller, men igjen går avslutningen rett på Gustafsson som virket å ha en magnetisk kraft på ballen denne dagen. Elyounoussi lykkes heller ikke minuttet etterpå når han forsøker å plassere ballen i krysset fra 20 meter.

Så er det duket for kampens kanskje lekreste detalj. Raymond Kvisvik finner Ramberg med et hælspark, og en opplagt Ramberg gjør en utrolig finte og sender ballen mellom beina på en svimmel Lyn-spiller som ramler over sidelinjen. Ramberg sender ballen videre til West, men igjen er avslutningen for svak. Forspillet minnet imidlertid om brasiliansk fotball av høy klasse!

Men det blir ikke automatisk mål av fint spill i fotball. Mål kan for eksempel isteden komme ut av et feilaktig idømt frispark. Etter 66 minutter mener nemlig Alapnes at Bora Zivkovic begår et regelbrudd i en helt fair duell med en Lyn-spiller like utenfor 16-meteren. Ikke engang med litt godvilje og etter å ha sett repriser på video i sakte film, får man forståelse for dommeravgjørelsen. Men blåst er som kjent blåst. Og ganske typisk så feier debutant Rasmus Daugaard ballen over muren og rett i krysset. Shaaban står frosset fast i gresset og kan intet gjøre. Lyn har mot spillets gang utlignet.

Og det skulle bli verre. Etter 73 minutter snapper Piiroja ballen foran en stillestående Lyn-spiller som faller i bakken når Piiroja tar ballen. Alapnes dømmer frispark. Innbytter Sokolowski tar frisparket. Skuddet går langs bakken, endrer retning i muren og lander rett i beina på Magnus Powell som setter ballen i mål fra kloss hold. Tilfeldighetene, dommeren og Lyn sine to innbyttere hadde dermed snudd kampen i løpet av 10 skjebnesvangre minutter. På disse minuttene ramlet også FFK ned fra Royal League- til kvalikplass.

Med et kvarter igjen på kampuret øynet vi likevel et håp om poeng. Men Lyn er flinke til å ri på ledelsen og bruker alle triksene de har sett italienerne bruke på TV. FFK kaster inn både Øyvind Hoås og Martin Wiig når Kvisvik og West har løpt seg tomme, men det store presset uteblir.

Noen sjanser blir det imidlertid. Martin Wiig får en god mulighet til å bli helt, men treffer klubbhuset - og ikke mål - når han kliner til på volley ti minutter før slutt. Desperasjonen får et ansikt når Piiroja kliner umotivert til fra 30 meter. Ballen fyker selvsagt over. Langt over. Etter 85 minutter dribler Hoås i kjent stil, blir lagt i bakken og får frispark like ved cornerflagget. Bertelsen sender av gårde en markkryper ut til en umarkert Bjørkøy som lader kanonen og skyter like utenfor fra god posisjon. To minutter før slutt skapes den siste sjansen. Piiroja header. Men Gustafsson redder. Ganske symptomatisk for hele kampen.

Det blir 2-1 til Lyn. Og vi må fremdeles tilbake til 2004 for å finne sist kamp hvor FFK holdt nullen på Stadion...